Inhoudsopgave
Wat is een decentralisatie uitkering?
Een decentralisatie-uitkering is een tijdelijke uitkering, met een looptijd van maximaal 5 jaar. Er zijn meerdere redenen om voor dit type uitkering te kiezen in plaats van voor de algemene uitkering: Met een decentralisatie-uitkering kunnen middelen verdeeld worden op een manier die afwijkt van de algemene uitkering.
Waar geven gemeenten geld aan uit?
De eigen inkomsten komen uit belastingen en eigen bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds en provinciefonds krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid. Daarnaast zijn er speciale uitkeringen van het Rijk aan gemeenten en provincies.
Wat is integratie uitkering?
Een integratie-uitkering is een tijdelijke uitkering die binnen een beperkte periode wordt overgeheveld naar de algemene uitkering. Per 1 januari 2019 worden de integreerbare delen van de IUSD overgeheveld naar de algemene uitkering.
Hoe werkt het gemeentefonds?
Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze dit geld aan besteden. Zij leggen daarover verantwoording af aan de gemeenteraad.
Wat is een Spuk?
Een gemeentelijk sportbedrijf kan elk jaar kiezen of ze haar kosten onder de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) of onder de regeling Specifieke uitkering sport (SPUK) wilt opvoeren. Bij een gemeentelijke herindeling hoeft de aanvraag overigens maar door één gemeente te worden ingevuld.
Wat is de Spuk?
De Specifieke Uitkering Stimulering Sport (Spuk) dient ter vervanging van het recht op btw-aftrek. ‘De Spuk zou alle nadeel moeten vergoeden’, zegt Ben Mulder van Caraad Belastingadviseurs die gemeenten hierover adviseert, ‘maar de rijksoverheid heeft een maximum ingesteld en dat is inmiddels ruim overvraagd.
Waar moet de overheid geld aan uitgeven?
De zorg en de sociale zekerheid (uitkeringen) zijn altijd de grootste uitgavenposten. Dat was ook dit jaar het geval. Het meeste geld ging naar sociale zekerheid: 31%. Dat is in totaal € 102,8 miljard.
Hoe verloopt een re-integratie?
Tijdens uw ziekte en de re-integratie houden u en uw werkgever contact. Minimaal 1 keer in de 6 weken heeft u een gesprek over hoe het gaat. U bekijkt of u samen het plan van aanpak moet aanpassen. Uw werkgever houdt in uw re-integratiedossier bij wat u bespreekt en welke afspraken u maakt.
Hoe wordt het gemeentefonds verdeeld?
Er zijn ruim 60 maatstaven. Elke maatstaf heeft een bedrag ‘per eenheid’. De gemeente krijgt dus geld voor iedere inwoner, iedere jongere, enzovoorts. Bekijk voor meer informatie over de maatstaven de Toelichting op de berekening van de uitkeringen uit het gemeentefonds.