Inhoudsopgave
Wat is een bijschildklierhormoon?
Functie. De schildklier maakt hormonen aan die zorgen voor een goede werking van de stofwisseling. De bijschildklieren maken het hormoon parathormoon aan. Dit noemen we ook wel het bijschildklierhormoon of PTH. Het bijschildklierhormoon is van belang bij de calcium- en fosfaathuishouding.
Hoe verhogen de bijschildklieren de functie?
De bijschildklieren verhogen dan de snelheid waarmee ze het hormoon afscheiden. Als de concentratie calcium hoog is, neem de activiteit van de bijschildklieren meteen weer af. Dit uiterst effectieve mechanisme zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium in het bloed en regelt de functie van de bijschildklieren.
Wat zijn de bijschildkliertjes?
De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste. Maar het aantal bijschildkliertjes en ook de plaats ervan kunnen verschillen.
Wat is een te snel werkende bijschildklier?
Symptomen van een te snel werkende bijschildklier 1 Vermoeidheid. 2 Algehele zwakte en gemakkelijk vermoeide spieren. 3 Misselijkheid en braken. 4 Obstipatie. 5 Buikpijn. 6 Veel dorst en vaak plassen. 7 Depressie.
Wat zijn de hormoonklieren in het menselijk lichaam?
De hormoonklieren in het menselijk lichaam zijn weergegeven in dit figuur: Bij de geslachtsklieren is er onderscheid te maken tussen de man en de vrouw. Zo heeft de man teelballen (testes, testikels) die voor de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen en zaadcellen zorgen.
Wat is abnormale bijschildklier?
Dat is een operatie waarbij de chirurg via een snede iets boven de sleutelbeenderen toegang krijgt tot de hals en vervolgens de bijschildklieren opzoekt en beoordeelt. De abnormale bijschildklier(en) worden dan verwijderd, de normale kliertjes worden in principe ongemoeid gelaten.