Wat is een bestuursorgaan in de zin van de Awb?
Het begrip bestuursorgaan is een van de kernbegrippen in de Algemene wet bestuursrecht. Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: “orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld” (a-orgaan), of “een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed” (b-orgaan).
Hoe is de Awb opgebouwd?
De Awb zit logisch in elkaar. De regels gaan van algemeen naar bijzonder. We spreken daarom van een gelaagde structuur. Is eenmaal een besluit genomen (bijvoorbeeld een vergunning verleend), dan moet dat besluit worden nageleefd.
Wat is het bijzondere bestuursrecht?
Het bijzonder bestuursrecht richt zich op een bepaald onderdeel van het bestuursrecht. Het vreemdelingenrecht, belastingrecht, milieurecht en het ruimtelijk bestuursrecht zijn voorbeelden van onderwerpen die in speciale (bijzondere) bestuursrechtelijke wetten worden geregeld.
Wat betekent de afkorting Awb?
Dan is een gedegen kennis van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een must. De wet bevat algemene regels voor de verhouding tussen overheid en burger en vormt daarmee de ruggengraat van het algemeen bestuursrecht.
Waarom is de Staten Generaal geen bestuursorgaan?
Ingevolge de onderdelen a en b van het eerste lid zijn de wetgevende macht en de kamers en de verenigde vergadering der Staten-Generaal geen bestuursorganen in de zin van deze wet. Aan deze beide uitzonderingen bestaat behoefte.
Is adviescommissie bestuursorgaan?
Een bestuursorgaan heeft niet de vrijheid om te bepalen of er sprake is van een onafhankelijke adviescommissie. Ook mag de overheid niet klakkeloos ieder advies aan haar besluiten ten grondslag leggen. Dit volgt uit een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Wat doet een bestuursorgaan?
[wet en recht] Een door de wet ingesteld orgaan van een rechtspersoon die een overheidstaak is opgedragen. Bestuursorganen zijn gebonden aan de regels die in de Algemene Wet Bestuursrecht staan.