Wat is een amfotere stof?

Wat is een amfotere stof?

Een chemische verbinding is amfoteer als het zowel met een base als met een zuur kan reageren. Het woord is afkomstig van het Griekse αμφότερος (amphoteros) dat beide betekent. Amfolyten zijn amfotere stoffen. Zij kunnen dus zowel waterstofionen (H+) opnemen als afstaan.

Hoe herken je Amfolyten?

Deze worden goed uitgelegd in de video. Een amfolyt herken je doordat het in tabel 49 zowel bij de zuren als bij de basen staat, bijvoorbeeld: H2PO4-.

Hoeveel elementen bevat zwavelzuur en welke?

Het voornaamste proces voor de productie van zwavelzuur is het contactproces, waarbij globaal gezien zwaveldioxide (SO2) met zuurstofgas (O2) geoxideerd wordt tot zwaveltrioxide (SO3), dat vervolgens gehydrateerd wordt.

Wat is een Dizuur?

Voor de zuren met onvertakte ketens is de systematische naamgeving is rechttoe rechtaan: tel het aantal koolstofatomen in de keten, inclusief de koolstofatomen in de zuurgroepen, en voeg achter de naam van de keten de uitgang “dizuur” toe. Het kleinste dicarbonzuur heeft twee koolstofatomen, dus dit is ethaandizuur.

Wat is een Protolysereactie?

Protolyse of protolytische reactie is een chemische reactie waarbij een waterstofion (H+) tussen de twee bij de reactie betrokken stoffen wordt overgedragen en dus niet zoals vaak foutief wordt aangegeven wordt afgestaan.

Wat maakt een stof basisch?

of alkalisch, is een stof die waterstofionen (H+) kan binden. Een oplossing is basisch als de concentratie hydroxylionen (OH-) groter is dan die van waterstofionen.

Welke stoffen zijn basisch?

Een waterige oplossing wordt basisch genoemd, wanneer de pH hoger is dan 7. Een basische oplossing levert dan hydroxyl-ionen (OH-). Zeep, soda en ammonia zijn voorbeelden van stoffen die basisch zijn. Zuren, waarbij de pH lager is dan 7, zijn de tegenhangers van basen.

Hoeveel verbindingen heeft zwavel?

Rond 1774 was het de wetenschapper Antoine Lavoisier die ontdekte dat zwavel een chemisch element is en geen verbinding. De naam zwavel is vermoedelijk afgeleid van het indo-europees *suel- „doen opzwellen“, “koken”.

Wat zijn Zuurgroepen?

de zuurgroepen worden beschreven als “carbonzuur” alle zuurgroepen worden als aparte groep gezien, de langste keten in het molecule bevat dus geen koolstofatomen uit zuurgroepen. de zuurgroepen bepalen wel de uitgang van de naam.