Wat is een ablatie procedure?

Wat is een ablatie procedure?

Een ablatie is een behandeling die we toepassen bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Met een speciale katheter verhitten of bevriezen we (cryo-ablatie) het stukje hartweefsel dat hartritmestoornissen veroorzaakt. Hierdoor schakelen we de hartritmestoornissen als het ware uit.

Hoe lang duurt een hart ablatie?

Meestal zijn meerdere littekens nodig. Na elk litteken moet de katheter weer opnieuw op de juiste temperatuur komen. De totale ablatiebehandeling duurt 2 tot 4 uur. Meestal mag de patiënt de volgende dag naar huis.

Hoelang rust na ablatie?

Herstel. Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.

Hoe lang duurt een ablatie?

De ablatie zelf duurt gemiddeld ongeveer een half uur. Ablatie hoeft niet te leiden tot verlenging van de opnameduur. Zoals bij elke hartoperatie moet u meestal een dag op de intensive care blijven voordat u naar de afdeling Hartchirurgie gaat.

Wanneer moet u stoppen met de ablatie?

Het is aangewezen dat u vóór de ablatie (PVI) minstens gedurende vier weken antistollingsmedicatie inneemt. Voor het stoppen van deze bloedverdunning vóór de dag van de ablatie gelden de volgende richtlijnen: Tijdens uw hospitalisatie zal er een elektrocardiogram en zo nodig nog een bloedname gebeuren ter voorbereiding van de ablatie.

Wat is een radiofrequente ablatiebehandeling?

verhitten met radiofrequente energie (RF-ablatie) bevriezen (cryoablatie) Tijdens het maken van de littekens ontstaat een branderig, soms pijnlijk gevoel. Meestal zijn meerdere littekens nodig. Na elk litteken moet de katheter weer opnieuw op de juiste temperatuur komen. De totale ablatiebehandeling duurt 2 tot 4 uur.

Is ablatie een hartoperatie?

Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie.