Wat is de taak van waterschap?

Wat is de taak van waterschap?

Een waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u genoeg en schoon water heeft. En dat u beschermd bent tegen te veel water.

Waar is geregeld dat er waterschappen zijn?

De Waterschapswet regelt de instelling en opheffing van waterschappen. En geeft regels over de taken en inrichting van waterschappen en de samenstelling van hun besturen. Ook staan er bepalingen in over bevoegdheden, financiƫn en het toezicht op waterschappen.

Wie is de baas van het waterschap?

De dijkgraaf is de voorzitter van een waterschap, in Vlaanderen polder genoemd. Een dijkgraaf is vergelijkbaar met de functie van burgemeester.

Wie houdt toezicht op waterschappen?

de provincies in eerste instantie toezicht houden op de waterschappen (en gemeenten). Het Rijk (Inspectie Leefomgeving en Transport) houdt toezicht op de provincies. Als het nodig is door internationale verplichtingen of bovenregionale belangen kan het Rijk ook toezicht houden op de waterschappen.

Welke bestuurstaken het waterschap nog meer heeft?

afvalwater zuiveren; dijken beheren; natuurbeheer in en aan het water; kwaliteit zwemwater controleren.

Wie betaalt er waterschapsbelasting?

U betaalt watersysteemheffing als u eigenaar bent van grond, gebouwen of natuurterrein. De watersysteemheffing bestaat uit een aanslag gebouwd, aanslag ongebouwd en eventueel een aanslag voor natuur. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de aanslag gebouwd.

Waarom is waterschapsbelasting zo hoog?

Vooral droge zomers en natte winters stellen de waterschappen voor nieuwe opgaven en ook nieuwe en strengere wetten kunnen leiden tot extra kosten, aldus het CBS. Driekwart van de heffingen wordt opgebracht door huishoudens, het resterende kwart komt voor rekening van boeren en bedrijven.