Wat is de perfecte beet?

Wat is de perfecte beet?

Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de ‘perfecte beet’.

Wat is een normale overbeet?

Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.

Wat is een grote overbeet?

Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.

Lees ook:   Hoe leer je een konijn op een plek poepen?

Wat is een diepe beet?

Bij een diepe beet sluiten de bovenste voortanden te ver over de ondertanden. Dat kan zo ernstig zijn, dat de onderste tanden in het tandvlees van het verhemelte bijten en ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. Boventanden kunnen schuin naar voren komen te staan en er kan een spleet tussen de voortanden ontstaan.

Hoe horen je kiezen op elkaar te staan?

Bij de normale positie komende de tanden van boven- en onderkaak maximaal met elkaar in contact. Dit wordt ook wel ICP (intercuspal contact position) genoemd. Het overgrote deel van de kaakbewegingen, zoals slikken, spreken en geeuwen, wordt vanuit deze positie geïnitieerd.

Kan een overbeet kwaad?

Wat veroorzaakt een slechte overbeet? Een overbeet is een vorm van malocclusie. En als je een overmatige overbeet hebt en je bent gestresst, weet dan dat je niet alleen bent. Studies tonen aan dat een groot deel van de bevolking hebben slechte overbeten als ze nog niet de kans hebben gehad om orthodontie te hebben.

Lees ook:   Hoeveel uur aandacht heeft een papegaai nodig?

Hoe weet ik of ik een overbeet heb?

Een overbeet is een afwijkende stand van de tanden die regelmatig voorkomt bij volwassenen; de boventanden komen over de ondertanden heen. Je tanden sluiten dus niet mooi op elkaar aan maar je boventanden komen naar voren en je ondertanden blijven achter.

Hoe ziet een overbeet eruit?

Je hebt een overbeet wanneer je onderkaak meer naar achteren staat dan je bovenkaak. Hierdoor steken de tanden in de bovenkaak vaak vooruit. Er bestaan verschillende soorten blokbeugels, namelijk een twinblock en een activator.

Wat te doen bij Kruisbeet?

Een Quad-Helix is een beugel die wordt geplaatst in een smalle bovenkaak met ruimtegebrek, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit noemen we een kruisbeet. Met de Quad-Helix wordt de kruisbeet gecorrigeerd door de bovenkaak te verbreden.

Wat te doen bij een diepe beet?

Een aktivator, ook wel blokbeugel genoemd, dient er voor om de kaakstand te corrigeren, bijvoorbeeld bij een grote overbeet of een diepe beet. Vaak heeft dit een gunstige uitwerking op de liprelatie en het gezichtprofiel.

Lees ook:   Wat is vitamine E voor honden en honden?

Waarom overbeet corrigeren?

Als je een overbeet hebt, staan je tanden in de bovenkaak verder naar voren dan je tanden in de onderkaak. Om ervoor te zorgen dat de boven- en de onderkaak in de juiste positie komen te staan, kunnen we verschillende beugels gebruiken om de groei van de kaak mee te stimuleren.