Inhoudsopgave
Wat is de oorzaak van pijn bij het slikken en slikken?
Meestal is pijn bij het slikken en slikproblemen te wijten aan infecties zoals verkoudheid en griep, of problemen met de slokdarm. Er kunnen ook andere oorzaken in het spel zijn. Slikpijn of pijn bij het slikken duidt op pijn of ongemak tijdens het slikken. Je voelt het hoog in de nek of lager achter het borstbeen.
Waarom doorslikken van pillen?
Sommige mensen hebben zodanig veel problemen met het doorslikken van pillen dat een genezing via orale inname van medicijnen bemoeilijkt wordt. Het doorslikken van die grote en dikke capsules geeft je dan een erg ongemakkelijk gevoel, waardoor je kan gaan kokhalzen. Ook braakneigingen behoren tot de typische verschijnselen in dat geval.
Hoe slikken tabletten en capsules?
Een tablet of capsule is makkelijker door te slikken wanneer je het hoofd voorover buigt. Zo slik je namelijk geen lucht mee. Dit doe je door het medicijn met een slok water in te nemen, het hoofd voorover te buigen en het medicijn vervolgens door te slikken. Drink hierna altijd nog wat extra water.
Wat is de medische term voor slikpijn?
De medische term voor ‘pijn bij slikken’ is ‘odynofagie’. keelontsteking. Hieronder een overzicht van alle mogelijke oorzaken van slikpijn. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak ‘pijn bij slikken’ ervaart.
Wat is de oorzaak van de slikproblemen?
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig. ORS. ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.
Hoe gebeurt het eigenlijke slikken in de keelholte?
Het eigenlijke slikken gebeurt buiten de wil om, dus onwillekeurig. De keelholte bevat dan ook bovenaan meer dwarsgestreept (willekeurig) spierweefsel en onderaan meer glad (onwillekeurig) spierweefsel. Allereerst wordt de spijsbrok (bolus) achterop de tong gebracht naar de ruimte tussen de verhemeltebogen.
Wat zijn de oorzaken van slikproblemen?
Slikproblemen komen veelal voor bij baby’s, jongeren en ouderen. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere spieraandoeningen, schildklierproblemen en medicijngebruik. Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken.
Waarom hebben mensen moeite met slikken?
Mensen die moeite hebben met slikken, hebben meestal te maken met de aandoening dysfagie. Dysfagie houdt in dat het slikken moeilijk is en heel moeizaam verloopt. Slikproblemen kunnen dermate ernstig worden dat ze kunnen leiden tot afagie, d.w.z. het niet meer kunnen slikken.