Inhoudsopgave
- 1 Wat is de meest voorkomende diabetes?
- 2 Hoeveel mensen hebben diabetes?
- 3 Hoeveel Nederlanders hebben diabetes?
- 4 Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?
- 5 Wat zijn diabetes type 1 en diabetes type 2?
- 6 Welke mensen hebben meer aanleg voor diabetes?
- 7 Wat is de stijging van het percentage mensen met diabetes?
Wat is de meest voorkomende diabetes?
Bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst komt diabetes het vaakst voor. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes. Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.
Hoeveel mensen hebben diabetes?
Hoeveel mensen hebben diabetes? Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen. Naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten.
Hoe vaak krijgen mensen met diabetes een chronische ziekte?
Zo’n 40 tot 56% van de mensen met diabetes heeft last van een of meerdere chronische complicaties van diabetes. Vaak al vóórdat de diagnose diabetes wordt gesteld. Want veel mensen lopen eerst jaren ongemerkt rond met diabetes voordat de ziekte wordt ontdekt. 10 tot 43% van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten.
Hoe krijg je diabetes type 1?
Medisch: Hoe krijg je diabetes? Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Er spelen meerdere factoren een rol en die van diabetes type 1 zijn anders dan die van type 2 diabetes. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken (bètacellen in de alvleesklier) kapotgemaakt door je eigen afweersysteem (immuunsysteem).
Hoeveel Nederlanders hebben diabetes?
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Het is niet bekend hoe groot deze groep is. 53.600 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben.
Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?
Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.
Wat is diabetes in cijfers?
Diabetes in cijfers. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Diabetes zorgt voor veel andere problemen in het lichaam, complicaties.
Waarom hebben diabetici last van suikerziekte?
Mensen met suikerziekte hebben vaker last van klachten als een vaginale schimmelinfectie, schimmelinfecties op de huid en spruw. Dat heeft te maken met een aantal factoren: Gisten zoals de candida albicans kunnen zich bij diabetici sneller uitbreiden door de verhoogde glucosegehalte in het bloed.
Wat zijn diabetes type 1 en diabetes type 2?
De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Die soorten lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Dat leidt vaak tot misverstanden, waardoor veel patiënten te maken krijgen met onbegrip en verwarring in hun omgeving. Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen.
Welke mensen hebben meer aanleg voor diabetes?
Mensen met een Surinaams-Hindostaanse, Turkse en Marokkaanse afkomst hebben meer aanleg voor diabetes, blijkt uit onderzoek. Ook zijn de leefgewoonten vaak anders. Voor informatie over diabetes in het Turks of Arabisch, kijk op kijkopdiabetes.nl.
Wat merk je van een diabetische voet?
Wat merk je van een diabetische voet? 1 koude voeten 2 tintelende voeten, pijnscheuten 3 minder gevoel in je voeten 4 moeilijk genezende wondjes 5 verkleuringen aan tenen en voet 6 rode, gezwollen voet (bij de Charcot voet)
Wat is het aantal mensen met diabetes in werkelijkheid?
Het RIVM-onderzoek geeft verder aan dat het aantal mensen met diabetes in werkelijkheid een kwart hoger ligt dan de gediagnostiseerde 801.000. Dit komt omdat lang niet iedereen met diabetes bekend is bij de huisarts. Daarnaast hebben nog ongeveer 750.000 mensen tussen de 30-70 jaar een verstoorde glucosetolerantie.
Wat is de stijging van het percentage mensen met diabetes?
Het RIVM heeft berekend dat de stijging van het percentage mensen met diabetes deels te verklaren is door demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing van de bevolking. Een groter deel van de stijging kan echter verklaard worden door veranderingen in leefstijl zoals de toename in overgewicht, maar ook door actievere opsporing door huisartsen.
https://www.youtube.com/watch?v=WHs2rWH95mE