Wat is de levensverwachting van mensen met hiv?

Wat is de levensverwachting van mensen met hiv?

De levensverwachting van mensen met hiv is tegenwoordig vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv. De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van ten minste drie hiv-remmende medicijnen, die dagelijks moet worden ingenomen. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam.

Wat is de behandeling van hiv?

De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van ten minste drie hiv-remmende medicijnen, die dagelijks moet worden ingenomen. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam. Ook mensen die al aids hebben, kunnen dankzij hiv-remmers hun gezondheid voor een groot deel herwinnen.

Kan je besmet worden met hiv?

Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren.

Wat is een hiv-remmer?

Een hiv-remmer is een middel dat de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam tegengaat en verspreiding indamt. Hiv vermenigvuldigt zich in het lichaam in meerdere stappen, die zich steeds weer herhalen. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen te blokkeren zodat hiv zich niet meer kan vermenigvuldigen.

Hoe lang duurt de besmetting met hiv?

Tussen hiv-besmetting en ziekte kan 1 tot 15 jaar verlopen. Bij sommige mensen treedt een acuut ziektebeeld op na besmetting met hiv, vaak binnen enkele dagen tot vijf weken. De klachten hebben wel wat weg van een ernstige griep of de ziekte van Pfeiffer. Dit acute ziektebeeld na hiv-besmetting wordt acute- of conversiegriep genoemd.

Is hiv positief na besmetting?

Een hiv-test is niet meteen positief na besmetting, maar pas na 2 weken tot 3 maanden. Daarom is het bij een negatieve test belangrijk om de test na 3 maanden opnieuw te laten afnemen.