Wat is de levensloop van de zon?

Wat is de levensloop van de zon?

De zon wordt geclassificeerd als een dwergster (gele dwerg). De zon ontwikkelde zich ongeveer 4,6 miljard jaar geleden en bevindt zich nu halverwege de hoofdreeks. De zon is opgebouwd uit zeer heet plasma. Ze bevat ruim 99% van de materie van het zonnestelsel, voornamelijk waterstof en helium.

Welke eigenschappen heeft de zon?

Deze ster bestaat hoofdzakelijk uit waterstof- en heliumgas. De temperatuur in de fotosfeer, het zichtbare oppervlak, bedraagt ongeveer 5500°C en lijkt vanaf de aarde een geelwitte kleur te hebben. De corona of buitenste atmosfeer wordt tot miljoenen graden verhit door het magnetisch veld van de zon.

Waarom zien we de zon als geel?

Blauw licht wordt dus het best verstrooid, groen en geel licht al minder goed en rood licht gaat zo goed als rechtdoor door de dampkring heen. Het resultaat is dat de lucht blauw kleurt. Door de verstrooiing is het witte licht een beetje van zijn kleur kwijtgeraakt. Het resultaat daarvan is dat de zon geel kleurt.

Hoe kan de zon zo lang branden?

Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Bij die reactie komt heel veel hitte vrij, zoveel dat wij die op 150 miljoen kilometer afstand kunnen voelen. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.

Welke 2 onzichtbare kleuren zitten er in zonlicht?

De zon lijkt alleen maar geel vanwege onze atmosfeer. Fotonen in het hogere deel van het spectrum (blauw, indigo en violet) kunnen makkelijker verstrooid raken door de dampkring dan fotonen in het lagere deel van het spectrum (rood, oranje en geel).

Welke kleur schijnt de zon?

Zonlicht bestaat uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet. Een regenboog ontstaat als regendruppels het licht van de zon weerkaatsen. Aan de buitenkant van de regenboog zie je altijd de kleur rood. Daarbinnen komen de andere kleuren van het zonlicht, in de volgorde zoals ze hierboven staan.

Hoe lang gaat de zon nog branden?

Daarna krimpt de zon tot een kleine dwergster die heel langzaam afkoelt en uitdooft. Gelukkig is het voorlopig nog niet zo ver. De zon brandt al 4,5 miljard jaar heel constant. En we denken dat hij ook nog zo’n vijf miljard jaar blijft branden.