Wat is de juiste Plashouding?

Wat is de juiste Plashouding?

Een juiste plashouding is van belang om eventuele complicaties te voorkomen. We maken bij de toilethouding onderscheid tussen plassen en poepen. Plassen; het is van belang dat u goed rechtop zit, omdat de plasbuis zich dan in een verticale positie bevindt. De meeste vrouwen zitten krom op het toilet.

Welke spieren gebruik je om te poepen?

Als de spieren in de bekkenbodem en anus goed werken, kun je zelf bepalen of je ontlasting op wilt houden of juist kwijt wilt raken. Als deze spieren niet goed samenwerken, kunnen klachten ontstaan. Het grootste gedeelte van de dag zijn de bekkenbodemspieren en de inwendige sluitspier van de anus aangespannen.

Wat zijn de verschijnselen van obstipatie?

Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U kunt minder dan 3 keer per week poepen. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.

Waar plas je uit als vrouw?

Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.

Hoe lang mag je obstipatie hebben?

Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.

Wat is Klokplassen?

Klokplassen betekent: plassen als een bepaalde tijd verstreken is. U leert door middel van klokplassen de plas wat langer op te houden. Als u bijvoorbeeld steeds om het uur naar het toilet moet, maakt u het eerst gemakkelijk door om de 50 minuten te gaan (wekker zetten).

Waarom mag er nooit meer dan 500ml urine in een keer worden afgetapt?

In deze ‘stilstaande plas’ (residu) ontstaat sneller bacteriegroei en is er dus grotere kans op een infectie. Het gevolg hiervan is een vol gevoel in uw onderbuik, een branderige aandrang en soms ook ongewild urineverlies.