Inhoudsopgave
Wat is de invoerregeling?
Met de Invoerregeling doet uw tussenpersoon iedere maand btw-melding voor al deze leveringen. En betaalt die in 1 keer. Als u de Invoerregeling gebruikt, betaalt u geen btw bij de invoer. Een Nederlandse fiscale eenheid voor de btw kan niet deelnemen aan de Invoerregeling van het éénloketsysteem.
Welke landen Factuurverklaring?
Voorwaarden gebruik. Factuurverklaringen gebruik je alleen voor landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. De goederen die je exporteert moeten van preferentiële oorsprong zijn uit de EU. Daarom noem je een factuurverklaring ook wel preferentiële oorsprongsverklaring.
Hoe lang is een leveranciersverklaring geldig?
Vanaf 13 juni 2017 mag de ingangsdatum van een leveranciersverklaring niet meer dan 12 maanden vóór of niet meer dan zes maanden na de datum van afgifte liggen, maar zal deze altijd 24 maanden geldig zijn. Een kortere geldigheidsduur mag uiteraard ook.
Wat is de unieregeling?
U kunt de Unieregeling gebruiken voor uw diensten aan particulieren in andere EU-landen waarvoor u de btw moet betalen van dat land. U kunt dan ieder kwartaal uw btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen.
Wat is een Afstandsverkoop?
Bij een afstandsverkoop voldoet u aan de volgende voorwaarden: U levert rechtstreeks aan klanten in Nederland die geen btw-aangifte hoeven te doen. Dat zijn alle particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven te doen. U zorgt zelf voor de verzending van uw goederen.
Welke Preferentiecode douane?
Bij uitvoer hoeft u geen preferentiecode op te geven. Als er een preferentiecode van de Douane-unie is geselecteerd (4xx), moet er een land van verzending en een land van oorsprong worden opgegeven. (Dit kan hetzelfde land zijn, maar dat is niet noodzakelijk.) Is het land van verzending San Marino, Turkije of Andorra.
Welke documenten heb je nodig voor export?
Standaard heb je voor iedere exportzending een factuur, paklijst en een transportdocument nodig:
- een bill of lading bij vervoer over water;
- een airway bill of lading bij vervoer via de lucht;
- een CMR-vrachtbrief bij vervoer over de weg en;
- een CIM-vrachtbrief bij vervoer per spoor.
Wat is het verschil tussen Preferentiele en niet Preferentiele oorsprong?
Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen preferentiële en niet-preferentiële oorsprong. Die laatste, niet-preferentiële oorsprong, is vooral van belang voor handelspolitieke maatregelen, terwijl de preferentiële oorsprong vooral van belang is voor het tarief dat van toepassing is bij invoer.