Inhoudsopgave
Wat is de invloed van de concentratie op de reactiesnelheid?
Hoe hoger de concentratie van de beginstoffen is, des te groter is de reactiesnelheid. Er zijn dan namelijk meer deeltjes in een bepaald volume (“ruimte”) aanwezig. De kans dat deeltjes tegen elkaar aanbotsen is groter en het percentage effectieve botsingen neemt hierdoor toe.
Wat is de invloed van de Verdelingsgraad van magnesium op de reactiesnelheid?
Bij een gelijke hoeveelheid magnesium heeft de poedervorm een veel groter (contact)oppervlak dan het lint. Kennelijk zorgt een grotere verdelingsgraad voor een grotere reactiesnelheid. De reactiesnelheid is hoger als de hoeveelheid waterstofchloride per mL oplossing groter is.
Welke omstandigheden beïnvloeden de reactietijd?
De reactiesnelheid wordt groter als de temperatuur hoger wordt, omdat de moleculen dan sneller gaan bewegen en dus vaker (en heftiger) botsen en dus reageren. Ten slotte kun je de reactiesnelheid beïnvloeden met een hulpstof. Deze hulpstof noem je een katalysator en deze zorgt ervoor dat een reactie sneller verloopt.
Wat kun je doen om een reactie te versnellen?
Een chemische reactie kun je ook versnellen met een katalysator . Ammoniak wordt gemaakt uit zuurstofgas en waterstofgas. Deze reactie verloopt snel bij hoge temperaturen. Om deze reactie sneller te laten verlopen bij lagere temperaturen wordt ijzeroxide als katalysator toegevoegd.
Welke factoren beïnvloeden de reactiesnelheid?
Welke factoren beïnvloeden de reactiesnelheid? De reactiesnelheid is van een aantal factoren afhankelijk zoals de concentratie en de verdelingsgraad van de stoffen, de temperatuur en de aanwezigheid van een katalysator.
Hoe bereken je de reactiesnelheid?
De reactiesnelheid bereken je met de formule s= ( [A]eind – [A]begin ) / (t eind – t begin), anders gezegd het verschil in concentratie gedeeld door het tijdsverschil. De reactiesnelheid kun je ook grafisch bepalen door een raaklijn te tekenen door een bepaald punt en de gevonden waarden van concentratie en tijd door elkaar te delen.
Wat is de reactiesnelheid in de scheikunde?
In de scheikunde is afgesproken dat het niet mag uitmaken met welke stof in de reactie de reactiesnelheid wordt bepaald. Daarom moet je, als je de reactiesnelheid wilt berekenen en je de concentraties van H2 gebruikt, deze dus keer 0,5 doen. De reactiesnelheid bereken je met de formule s= ( [A]eind – [A]begin ) / (t eind – t begin),