Wat is de griepprik voor mensen met bepaalde aandoeningen?

Wat is de griepprik voor mensen met bepaalde aandoeningen?

De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Wanneer is de griepprik verplicht?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen. Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht.

Wat is de uitnodiging voor de griepprik?

De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Uitnodiging griepprik . In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Lees ook:   Wat zijn enkelvoudige journaalposten?

Waarom krijgen mensen een griepprik aangeboden?

Mensen van 60 jaar en ouder krijgen een griepprik aangeboden omdat zij vanwege hun leeftijd een minder actief afweersysteem hebben. Hierdoor kunnen zij sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen.

Is peuter met griep geen pretje?

Een peuter of kleuter met griep is geen pretje. Hij is verkouden, hangerig en heeft last van hoofdpijn, spierpijn en een zere keel. Hoe herken je de symptomen en wanneer moet je naar de huisarts? Bij een ‘gewone’ verkoudheid zal je deze symptomen ook tegenkomen. Je kind heeft dan nog geen griep.

Wanneer is de griepprik uitgewerkt?

Krijg je de prik dus uiterlijk half november 2020 dan ben je op tijd voor de decembermaand. De griepprik werkt vervolgens een half jaar en zal dus uitgewerkt zijn tussen half april en half mei 2021.

Waar kun je de griepprik kopen?

In dat geval kun je de griepprik zelf kopen bij de apotheek. Meestal moet je bij de huisartsenpraktijk betalen voor het ophalen van het recept zelf. De kosten hiervoor variëren per praktijk maar liggen meestal tussen de € 10 en € 20 euro. De kosten voor het vaccin bij de apotheek liggen gewoonlijk tussen de € 20 en 25 euro.

Lees ook:   Hoe voer je een BIA uit?

Wat is de effectiviteit van een griepprik?

De kans op griep na een griepprik is gemiddeld 40% kleiner. Een effectiviteit van 40% betekent dat de griepprik er bij 40 van de 100 mensen voor zorgt dat zij geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet 100%. Maar als u toch griep krijgt, zorgt de griepprik er meestal wel voor dat u minder ernstig ziek wordt.

Is verkoudheid veroorzaakt door de griep?

Een verkoudheidlijkt qua symptomen soms op de griep, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Daardoor beschermt de griepprik je niet tegen verkoudheid. Bijwerkingen na de prik, zoals hoofdpijn, spierpijn, verhoging en lusteloosheid. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is dat niet de griep zelf.

Kan je geen griep krijgen van de griepprik?

Nee, van de griepprik kun je geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Melden van een bijwerking

Wat is de bijwerking van de griepprik?

Bijwerkingen. Je kunt bijwerkingen krijgen van de griepprik, maar deze zijn vaak niet ernstig. Zo kun je de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik. Dit gaat na één tot twee dagen vanzelf weer over. Veel mensen denken dat je door de griepprik eerst ook griep krijgt. Dit is een fabeltje.

Lees ook:   Welke 2 zenuwstelsels zijn er?

Wanneer is de griepprik gewijzigd?

Wijzigingsdatum 11-07-2019 | 15:12 U kunt van de griepprik de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf over binnen één tot twee dagen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat uw lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie.

Hoe lang blijven de afweerstoffen na de griepprik?

De afweerstoffen na de griepprik blijven gemiddeld een half jaar werkzaam. Dus ook als de griep pas aan het einde van het winterseizoen komt, ben je nog beschermd als je de prik tussen half oktober en half november gekregen hebt.