Inhoudsopgave
Wat is de functie van de hypofyse?
Functie van de hypofyse De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier.
Wanneer is de hypofyse niet goed functioneert?
Als de hypofyse niet goed functioneert heeft dat een negatieve invloed op een groot deel van het hormonale systeem en vele belangrijke lichamelijke functies. Zo bestaan er verschillende hypofyse aandoeningen waarbij medisch ingrijpen nodig is en soms het levenslang toedienen van een scala aan hormonen een vereiste is.
Wat zijn de boodschapperstoffen van de hypofyse?
De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier. Hormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel buiten de hersenen.
Wat is een hypofyse groeihormoon?
Zo maakt de hypofyse groeihormoon en prolactine aan. Deze hormonen kunnen meteen hun functie uitoefenen in allerlei lichaamscellen. De hypofyse hormonen ACTH, TSH, FSH en LH zijn echter bedoeld om andere hormoonklieren te stimuleren (of te remmen) om weer andere hormonen aan te maken.
Wat zijn de hypofysehormonen?
Hypofysehormonen. De hypofysevoorkwab maakt zelf zeven hormonen aan. In de achterkwab liggen twee hormonen opgeslagen die zijn aangemaakt in de hypothalamus.
Hoe ontstaat een hypofyseuitval?
Hypofyseuitval kan ontstaan door een hypofysegezwel of hypofyseziekte. Ook kan uitval optreden als gevolg van operatie in de hypofyse regio of door bestraling als de hypofyse in het bestralingsveld ligt. Zelden wordt (gedeeltelijke) hypofyseuitval veroorzaakt door een aangeboren of genetische aandoening.
Welke hormonen maken de hypofyse?
Welke hormonen maakt de hypofyse en welke functie hebben deze? De volgende hormonen worden door de hypofysevoorkwab gemaakt: Bijnierstimulerend hormoon (ACTH) stimuleert de bijnieren om cortisol te maken. Cortisol is het stress-hormoon dat belangrijk is voor de regulatie van bloeddruk en ontstekingsactiviteit in het lichaam.
Hoe is de hypofyse opgebouwd?
De hypofyse is opgebouwd uit drie delen: 1 de voorkwab (pars anterior of adenohypofyse) 2 achterkwab (pars posterior of neurohypofyse) 3 de middenkwab ( pars intermedia)
Wat is de hypofyseachterkwab?
De hypofyseachterkwab is belangrijk voor de water- en vochtregulatie in het lichaam. Het is een opslagplaats voor twee door de hypothalamus geproduceerde hormonen: Antidiuretisch hormoon (ADH) of vasopressine → stimuleert het vasthouden van vocht; zorgt voor een stijgende bloeddruk en roept mannelijke agressie op.
Hoe anticipeert de hypofyse op onze buitenwereld?
De hypothalamus anticipeert meer op informatie uit onze buitenwereld en de hypofyse uit het interne milieu. De hypofyse staat in verbinding met de belangrijkste hormoonklieren en via de hypofyse kan de hypothalamus een groot deel van het hormonale systeem activeren.
Wanneer ontstaat een hypofyse-uitval?
Wanneer de hypofyse niet meer functioneert of nog slechts gedeeltelijk, spreekt men van hypofyse-uitval of hypopituitarisme. Dit ontstaat vaak als gevolg van een tumor aan de hypofyse of wanneer een hevige bloeding optreedt. De meeste hormonen die door de hypofyse worden geproduceerd zijn onmisbaar voor de mens.
Wat is een hypofysetumor?
Een hypofysetumor is een gezwel in de hypofyse, een klein orgaan onder de hersenen. Het is de meest voorkomende tumor in de schedelbasis. Een hypofysetumor is bijna altijd goedaardig. Dit betekent dat de tumor niet uitzaait naar andere weefsels. Een hypofysetumor kan echter wel klachten geven.
Hoe is de hypofysesteel verbonden met de hersenen?
Middels deze hypofysesteel is de hypfyse verbonden met de hypothalamus, het centrale deel van de hersenen van waaruit hij wordt aangestuurd. Deze hypofyse en zijn steel zitten in een kleine holte in de schedelbasis bij het Turkse Zadel, de Sella Turcica. Aan de bovenkant van deze holte loopt een kruising van de oogzenuwen, de chiasma.
Functie van de hypofyse De hypofyse controleert de werking van een aantal hormoonproducerende klieren zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse produceert zelf ook hormonen, en is dus ook een klier.
Wat stuurt de hypofyse aan?
Over de hypofyse De hypofyse stuurt de werking van een aantal hormoonproducerende klieren aan zoals de bijnieren en de schildklier, bij vrouwen de eierstokken en bij mannen de zaadballen. De hypofyse is zelf ook een klier en produceert zelf ook hormonen.
Hoe werkt de hypofyse in de hormoonhuishouding?
Omdat de hypofyse een grote rol speelt binnen de hormoonhuishouding, is het belangrijk dat zij goed werkt. Helaas is dit niet altijd het geval. Je kunt een aangeboren aandoening hebben, waarbij je hypofyse al vanaf de geboorte niet goed werkt. Dit heet een congenitale hypofyse-insufficiëntie.