Inhoudsopgave
Wat is de definitie van een compromis?
Toelichting. Het woord compromis is letterlijk uit het Frans overgenomen en heeft de betekenis ‘overeenkomst waarbij beide of alle partijen iets toegeven’ (in juridisch taalgebruik ‘minnelijke schikking’).
Waarom compromis?
Deze overeenkomst wordt ook wel de compromis genoemd en hierdoor komt de verkoop definitief tot stand. Het belang van de compromis mag niet onderschat worden: dit document is bindend tussen koper en verkoper en vormt de basis voor de opmaak van de notariële verkoopakte.
Hoe ziet een compromis eruit?
Een betere naam voor het compromis is de “onderhandse verkoopovereenkomst.” De ondertekening verklaart dat er een wilsovereenstemming is tussen de koper en verkoper over zowel het voorwerp van de verkoop (de woning), de prijs van het verkochte goed (de aankoopprijs) en de identiteit van de partijen (koper en verkoper).
Wat is er nodig voor een compromis?
Verkoopovereenkomst of compromis: wat moet er in staan?
- De namen en gegevens van alle betrokken partijen.
- Een beschrijving van het pand in kwestie.
- De exacte verkoopprijs van het pand.
- De datum en tijdstip van de eigendomsoverdracht.
- De huidige gebruiksmodaliteiten van het huis.
- Informatie over de te overleggen attesten.
Waarom een compromis?
Hoe maak je een compromis?
Het compromis moet zo volledig en duidelijk mogelijk opgesteld worden om discussie achteraf te vermijden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, laat je dit best opstellen door een notaris als je je huis wil verkopen. Zo weet je 100% zeker dat alles juridisch in orde is en vermijd je verrassingen achteraf.
Hoeveel tijd tussen aanvaarden bod en compromis?
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.