Wat is de betekenis van het compromis?

Wat is de betekenis van het compromis?

Toelichting. Het woord compromis is letterlijk uit het Frans overgenomen en heeft de betekenis ‘overeenkomst waarbij beide of alle partijen iets toegeven’ (in juridisch taalgebruik ‘minnelijke schikking’).

Kan je compromis verbreken?

Een onderhandse overeenkomst is bindend. U kan dus niet zomaar een getekende compromis ontbinden. Beide exemplaren verscheuren, zal ook niet volstaan. Als de fiscus deze actie zou ontdekken, zal u toch nog die registratierechten moeten betalen…

Waar wordt het compromis getekend?

Het compromis wordt getekend bij de notaris van de verkoper, de verkoopovereenkomst bij de notaris van de koper. Het Notariaat biedt gratis een tijdelijke overlijdensdekking aan.

Hoe een compromis opstellen?

Het compromis moet zo volledig en duidelijk mogelijk opgesteld worden om discussie achteraf te vermijden. Hoewel dit niet wettelijk verplicht is, laat je dit best opstellen door een notaris als je je huis wil verkopen. Zo weet je 100% zeker dat alles juridisch in orde is en vermijd je verrassingen achteraf.

Wat gebeurt er bij een compromis?

Een compromis is een zodanige voorkoming of beëindiging van een conflict, dat geen van de strijdende partijen voor 100% zijn/haar zin of gelijk heeft gekregen, maar dat voor beide partijen aanvaardbaar is.

Waarom een compromis?

Deze overeenkomst wordt ook wel de compromis genoemd en hierdoor komt de verkoop definitief tot stand. Het belang van de compromis mag niet onderschat worden: dit document is bindend tussen koper en verkoper en vormt de basis voor de opmaak van de notariële verkoopakte.

Wat als compromis niet getekend wordt?

Het verbreken van een compromis leidt in de meeste gevallen tot een fikse schadevergoeding die kan oplopen tot 10% van de totale verkoopprijs. Je doet er dus goed aan om grondig na te denken over het ondertekenen van een compromis!

Wat als koper afzien van koop huis?

Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.

Wie maakt compromis op bij verkoop huis?

Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar Hiervoor bestaan geen specifieke regels. Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper.

Hoe lang na tekenen compromis?

Binnen 4 maanden na de ondertekening van het compromis, moet u naar de notaris om de notariële akte te laten verlijden. Het kan en mag allemaal sneller, maar de notaris heeft toch tijd nodig om de administratie en het nodige opzoekwerk te doen.

Wie maakt de compromis op?

Compromis opstellen: notaris of vastgoedmakelaar Verkopers laten zich op dat vlak doorgaans begeleiden door hun vastgoedmakelaar, die de compromis opstelt. Maar ook notarissen kunnen de compromis uitwerken, wat vaak gebeurt op initiatief van de koper. Wie het doet, maakt op zich weinig uit.

Hoe lang tussen bod en compromis?

Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze termijn en houd gewoon goed onderling contact, dan is alles afgerond voor je het weet.