Wat is de beste benzodiazepine?

Wat is de beste benzodiazepine?

Aanbeveling. De benzodiazepinen alprazolam, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief in de farmacotherapie van GAS. Vanwege de bijwerkingen en het risico van afhankelijkheid zijn deze middelen niet eerste keuze en dienen ze na paroxetine/venlafaxine en eventueel buspiron gegeven te worden.

Welke benzodiazepine ouderen?

8.2.2 Centraal zenuwstelsel. Oxazepam, lorazepam en temazepam hebben de voorkeur bij ouderen en patiënten met een leverfunctiestoornis, omdat die een lagere kans geven op sufheid. Deze middelen belasten de lever minder waardoor cumulatie (stapeling) en bijwerkingen worden voorkomen.

Welke benzodiazepine bij ouderen?

Risico’s. Benzodiazepinen (zoals temazepam, oxazepam, diazepam) en benzodiazepineachtige middelen (zolpidem en zopiclon) hebben een spierverslappende werking, wat bij ouderen extra kans geeft op vallen en fracturen.

Is benzodiazepines gevaarlijk?

Benzodiazepines is de naam voor een grote groep van slaap- en kalmerende middelen. Het wordt pas gevaarlijk en verslavend als je het echt meer dan 1,5 maand gaat (en dan achter elkaar) gebruiken. Dus voor even, en daarna moet je iets bedacht hebben om eruit te komen.

Waarom alcohol en benzodiazepines?

Alcohol en benzodiazepines (ofwel slaap- en kalmeringsmiddelen) vormen geen goede combinatie. Ze versterken elkaars verdovende werking, met soms onvoorspelbare gevolgen. Naast enorme slaperigheid kan het ook agressie en vijandigheid bevorderen. Alcohol drinken als je benzo’s slikt wordt dus sterk afgeraden.

Is benzodiazepinen geschikt bij zwangerschap?

Benzodiazepinen kunnen in principe worden gebruikt tijdens zwangerschap, bij een normale dosering zijn er geen speciale maatregelen nodig. Bij hoge doseringen, langdurig gebruik of in combinatie met andere medicijnen kan het ongeboren kindje gewend raken aan de medicatie.

Wat zijn de verschillende soorten benzo’s?

Twee bekende vormen zijn bijvoorbeeld Temazepam, Oxazepam en Lorazepam. Een belangrijke eigenschap van de verschillende soorten benzo’s is de halfwaardetijd van het medicijn: de tijd die het duurt voordat de stof werkzaam wordt en je lichaam weer verlaat.

Wat is een goede slaappil?

Verschillende slaappillen

  • Tamezepam. Temazepam wordt vooral voorgeschreven aan mensen die moeite hebben met inslapen, ze noemen deze pil dan ook wel vaak een ‘inslapertje’.
  • Oxazepam.
  • Valeriaan.
  • Melatonine.
  • Antidepressiva.
  • Complexe koolhydraten.
  • Noten.
  • Cottage Cheese.

Welke benzodiazepine werkt het langst?

Meer informatie

Benzodiazepine T1/2 (uur) T1/2 metaboliet (uur)
diazepam 20–70 36
lorazepam 10–20
oxazepam 5–15
prazepam 42–100 120+

Welke benzo werkt het snelst?

Als snel effect gewenst is, bijvoorbeeld bij acute angst of agitatie, dan is in het geval van orale medicatie een lipofiel benzodiazepine als diazepam een rationele keuze. Intraveneuze toediening heeft sneller effect dan orale toediening.

Wat zijn de meest voorkomende benzodiazepinen?

Hieronder de meest voorkomende kortdurende benzodiazepinen, met tussen haakjes hun (soms oude) merknaam: 1 Brotizolam (Lendormin) 2 Loprazolam (Dormonoct) 3 Midazolam (Dormicum) 4 Nitrazepam (Mogadon) 5 Temazepam (Normison) 6 Zolpidem (Stilnoct) 7 Zopiclon (Imovane)

Is benzodiazepinen voorgeschreven?

Benzodiazepinen worden vaak voor een korte periode voorgeschreven wanneer je veel last hebt van angst of onrust, of wanneer je slaapproblemen hebt. De problematiek die schuilgaat achter deze symptomen wordt met medicatie niet opgelost.