Inhoudsopgave
- 1 Wat is de beheersverordening?
- 2 Wat kan in woongebied?
- 3 Waar kun je een bestemmingsplan inzien?
- 4 Wat als er geen bestemmingsplan is?
- 5 Wat is een woonzone?
- 6 Hoe vind ik het bestemmingsplan van mijn woning?
- 7 Wat betekent ruimtelijke ontwikkeling?
- 8 Wat valt er onder gebiedsontwikkeling?
- 9 Hoe maak je zelf een bestemmingsplan?
Wat is de beheersverordening?
De beheersverordening is wat juridische status betreft gelijk aan het bestemmingsplan. Dit instrument is bedoeld om bestaande situaties vast te leggen en kan in plaats van een bestemmingsplan worden opgesteld.
Wat kan in woongebied?
De woongebieden zijn natuurlijk bestemd voor wonen. Naast de woonfunctie zijn in deze gebieden ook andere activiteiten toegelaten zoals: horeca, handel en dienstverlening. In principe past een tuinaanlegbedrijf dus in woongebied. Verkaverlingsplannen en plannen van aanleg kunnen lokaal echter de mogelijkheden beperken.
Waar kun je een bestemmingsplan inzien?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Wat zijn stedenbouwkundige voorschriften?
Stedenbouwkundige verordeningen zijn voorschriften die gelden op het hele grondgebied van de overheid die de verordening afvaardigt (het gewest, een provincie of een gemeente).
Hoe lang is een beheersverordening geldig?
Bestemmingsplannen en beheersverordeningen moesten op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) eens in de tien jaar geactualiseerd worden. Deze actualiseringsplicht is onlangs afgeschaft. Gemeenten hoeven dus niet meer verplicht iedere tien jaar opnieuw een bestemmingsplan of beheersverordening vast te stellen.
Wat als er geen bestemmingsplan is?
Alleen als er geen bestemmingsplan geldt kan men ook uitgaan worden van de feitelijke bestaande situatie. Alle mogelijkheden van het geldende bestemmingsplan vertalen naar een beheersverordening, ook degene die nog niet gerealiseerd zijn, is niet in lijn met de bedoeling van de beheersverordening.
Wat is een woonzone?
woongebied Hij verwijst naar het megaproject Oosteroever, waarbij het oostelijke havengebied van de kuststad wordt ontwikkeld tot een prestigieuze woonzone met 1200 appartementen. (Trends) In het Frans: ‘zone résidentielle’, ‘zone d’habitation’.
Hoe vind ik het bestemmingsplan van mijn woning?
Je kunt het bestemmingsplan van jouw gemeente online opvragen op ruimtelijkeplannen.nl. Vaak staan bestemmingsplannen ook op de website van de gemeente. Een papieren versie van het bestemmingsplan kun je bekijken op het gemeentehuis of stadskantoor. Je kunt een kopie laten maken, maar dat kost meestal wel geld.
Wat is de bestemming van mijn perceel?
De plankaart lezen Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op. De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
Wat zijn ruimtelijke factoren?
Onder de noemer ruimtelijke kwaliteit wordt vaak een hoeveelheid van factoren bedoeld, die de kwaliteit van de leefomgeving in een bepaald gebied vergroot. De begrippen ‘ruimtelijke kwaliteit’ en ‘omgevingskwaliteit’ worden door elkaar gebruikt.
Wat betekent ruimtelijke ontwikkeling?
Ruimtelijke ordening of ruimtelijke planning is het proces waarbij met een groot aantal spelregels de leefruimte planmatig wordt benut en ingericht. Daarbij wordt rekening gehouden met individuele en gemeenschappelijke belangen. Kortweg: het zo goed mogelijk aan elkaar aanpassen van samenleving en ruimte.
Hoe lang is een beheersverordening geldig? Actualiseringsplicht en de beheersverordening In de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) is een verplichting opgenomen om bestemmingsplannen elke tien jaar te herzien. Als de gemeente dit voor een bepaald gebied niet doet, dan mag zij daar geen leges heffen.
Wat valt er onder gebiedsontwikkeling?
Een gebiedsontwikkeling kenmerkt zich door een combinatie van verschillende functies, zoals wonen, bedrijven, detailhandel, groen, recreatie en infrastructuur. In het algemeen is er sprake van een zekere mate van complexiteit door bijvoorbeeld de ligging en het grote aantal belanghebbenden.
Hoe maak je zelf een bestemmingsplan?
De gemeente stelt een ontwerpbestemmingsplan op. Dit ontwerp kan 6 weken worden ingezien. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de gemeentelijke website of via ruimtelijkeplannen.nl. In deze periode kunt u uw ‘zienswijze’ kenbaar maken aan de gemeenteraad.