Wat is de 5x waarom analyse?

Wat is de 5x waarom analyse?

Het idee achter de techniek is eenvoudig; als je 5x achter elkaar een ‘waarom’-vraag stelt zal de oorzaak van je probleem duidelijk worden. Met de techniek kun je laag-voor-laag de symptomen ‘afpellen’ die je het zicht op het echte probleem ontnemen. Vervolgens kun je de ware bron van je probleem elimineren.

Wat zijn de 4 M’s?

De oorspronkelijke 4 M’s zijn mens, machine, materiaal en methode. Later toegevoegde M’s zijn bijvoorbeeld metingen, milieu, management etc. Het model maakt het mogelijk om zelfs zaken zonder M toe te voegen.

Waarom 5x?

De ‘5× waarom’-methode is een simpele maar effectieve methode om de werkelijke, diepere oorzaak van een probleem of knelpunt te achterhalen. Allereerst is het van belang om het probleem zo concreet mogelijk te benoemen. Hierna komt de vraag aan de orde waarom het probleem zich heeft voorgedaan.

Wat is het doel van methodes zoals visgraatdiagram 5x Why en Pareto analyse?

De ‘5x Why’ methode is een simpele en effectieve aanpak om tot de grondoorzaak van een knelpunt, verspilling of probleem te komen. In de Lean Six Sigma methodiek wordt deze tool vaak in de analyse van een verbeterproject gebruikt.

Hoe werkt een visgraatdiagram?

Een visgraat bestaat uit assen die de oorzaken met het probleem verbinden. Met behulp van het visgraatmodel deel je het probleem in bij: primaire oorzaken (weergegeven met een pijltje op een hoofdas) secundaire oorzaken (weergegeven met een pijltje op een zij-as)

Hoe werkt de visgraatdiagram?

Hoe maak je een visgraatdiagram?

Hoe werkt een visgraatdiagram?

  1. De kop van de vis wordt gemaakt door het probleem in een statement-format op te sommen en er een kader omheen te tekenen (zie voorbeeld).
  2. Een horizontale pijl wordt vervolgens over de pagina getekend met een pijl die naar de kop wijst, deze fungeert als de ruggengraat van de vis.

Waarom een visgraatdiagram?

Het visgraatdiagram, ontwikkeld door Kaoru Ishikawa, zorgt voor een visuele rangschikking van de mogelijke oorzaken van een probleem. Ishikawa zag dat mensen vaak radeloos werden van de vele factoren die het succes van een proces bepalen.

Wat is het doel van visgraatdiagram?