Wat is bruine afscheiding?

Wat is bruine afscheiding?

Bruine afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een beetje bloed met je afscheiding meekomt. Dit is absoluut niet erg en je hoeft je er geen zorgen over te maken: bruine afscheiding is niet ongewoon. Je vaginale afscheiding kan verschillende kleuren, geuren en substanties hebben.

Hoe lang kan bruine afscheiding duren?

De bevruchte eicel nestelt zich dan in de baarmoederwand, waarbij een bloedvaatje kan worden geraakt. Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan.

Wat als je regels bruin zijn?

Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen. Grijs daarentegen kan ook een teken zijn van een infectie.

Donkere afscheiding bestaat naast ‘normale’ vaginale afscheiding grotendeels uit opgedroogd bloed, eventueel in combinatie met restjes baarmoederslijmvlies. Het bloed en baarmoederslijmvlies kunnen een overblijfsel zijn van je laatste menstruatie, maar ook op een andere manier ontstaan (zie hieronder bij oorzaken bruine afscheiding).

Is bruine afscheiding ongewoon?

Bruine afscheiding oftewel ‘spotting’ vanaf ongeveer een week voor aanvang van je menstruatie is ook niet ongewoon als onderdeel van de overgang. Wees er echter alert op dat bruine afscheiding een normaal onderdeel van de overgang kan zijn, maar ook op een medische aandoening kan wijzen.

Wanneer kan bruine afscheiding ontstaan in je zwangerschap?

Later in je zwangerschap kan bruine afscheiding ontstaan indien er een klein bloedvaatje is gesprongen. Dit komt relatief vaak voor door de verhoogde doorbloeding in en rondom je baarmoeder als je zwanger bent. Zodoende kan hard niezen al voor een klein beetje bloedverlies zorgen.

Wanneer heb je last van bruine afscheiding tijdens je zwangerschap?

Als je tijdens je zwangerschap last hebt van bruine vaginale afscheiding kan er een probleem zijn met de placenta. Het is belangrijk dat je meteen contact opneemt met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Buikpijn en/of vaginaal bloedverlies zijn meestal de eerste signalen van een miskraam.

Wat is bruine afscheiding voor de ongesteldheid?

Aan het eind van je ongesteldheid is het bloed meer gemengd met slijmvlies en de normale afscheiding. Dan kleurt je menstruatie donkerder en heb je waarschijnlijk afscheiding die bruinachtig van kleur is. Sommige vrouwen hebben ook bruine afscheiding voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid.




Hoe krijg je bruine afscheiding tijdens een menstruatie?

Soms heb je wat bruine afscheiding kort na een menstruatie, maar het kan ook zomaar tussen twee menstruaties door gebeuren. Het heeft alles te maken met je veranderende hormonen. Veel vrouwen krijgen bruine afscheiding tijdens de overgang, maar sommige vrouwen herkennen het ook als verschijnsel van het slikken van de pil.

Wanneer begint menstrueren voor de eerste keer?

De tijd dat je voor de eerste keer menstrueert wordt ook wel menarche genoemd. De menarche kan afhangen van factoren zoals stress, lichamelijke activiteit, lichaamsbouw en voeding. De meeste meiden worden tussen hun 11e en 15e jaar voor het eerst ongesteld, maar het is helemaal niet raar als je iets eerder of later begint met menstrueren.






Wat is de vaginale afscheiding?

Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding. Deze typen zijn gegroepeerd op basis van hun kleur en consistentie. Bijvoorbeeld vaginale afscheiding die groen, geel of en wit van kleur is, of bloederige afscheiding of juist schuimend (met luchtbelletjes).