Inhoudsopgave
- 1 Wat is belangrijke kennis om veilig in een labo te werken?
- 2 Welke veiligheidskledij is belangrijk in een labo wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt?
- 3 Waarom mag je niet eten en drinken in een lab?
- 4 Waar moet je op letten bij het werken in zuurkast?
- 5 Hoe moet je omgaan met gevaarlijke stoffen?
- 6 Wat heb je in een lab?
- 7 Hoe gebruik je een zuurkast?
Wat is belangrijke kennis om veilig in een labo te werken?
Wees voorbereid op lekkages of morsen door de juiste absorptiemiddelen binnen handbereik te hebben. Vermijd onnodige gevaren met veiligere chemische alternatieven en het beheren van schadelijke residuen. Werkbladbescherming en veiliger doseren. Opslag van chemicaliën, inclusief het labelen van gevaren.
Welke veiligheidskledij is belangrijk in een labo wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt?
Chemische agentia gebruiken Om te beginnen zijn handschoenen voor chemisch gebruik onmisbaar. Daarnaast is ook adembescherming in vele gevallen onmisbaar, net als een beschermend overall (eventueel in wegwerpformaat) en speciale werklaarzen.
Waarom mag je niet eten en drinken in een lab?
‘Een algemeen rookverbod is verplicht sinds 1 januari 2004. Dit geldt bij ons voor alle gebouwen . Daarnaast hebben we een eet- en drinkverbod ingesteld in laboratoria en ateliers. Omdat hier met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, loop je anders het risico dat die in je eten en drinken terecht komen.
Hoe werk je veilig in een lab?
In een lab werken mensen met chemische en biologische stoffen en dat kan risico’s opleveren. De Arbowet verplicht werkgevers daarom om hun medewerkers voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen aan te bieden.
Hoe werk ik in een labo veilig met chemische stoffen?
Eet, drink en rook niet ! Was uw handen voor en na het toilet ! Gebruik een laboratoriumjas en indien nodig aangepaste persoonlijke beveiliging … Wissel van labojas of beschermingsmiddelen als deze vuil en/of ‘besmet’ zijn …
Waar moet je op letten bij het werken in zuurkast?
Heftige bewegingen voor het raam van de zuurkast worden vermeden. Het loopverkeer voor de zuurkast wordt beperkt. Het hoofd van de persoon blijft buiten de zuurkast. Zet bij het werken in de zuurkast het raam zo laag mogelijk, zorg in ieder geval dat het hoofd beschermd is.
Hoe moet je omgaan met gevaarlijke stoffen?
Probeer gevaarlijke stoffen altijd eerst te vervangen Is dat niet mogelijk, neem dan maatregelen zodat uw werknemers zo veilig mogelijk kunnen werken. Denk aan juiste afzuiging of ventilatie en persoonlijke bescherming. Informeer uw werknemers ook over de risico’s en te nemen maatregelen.
Wat heb je in een lab?
Ziekenhuizen beschikken over een algemeen klinisch-chemisch/hematologisch, een medisch microbiologisch, een farmaceutisch toxicologisch en een pathologisch laboratorium om in principe alle lichaamsvloeistoffen, maar vooral bloed, urine, ontlasting, sputum en weefsels te onderzoeken.
Waarom Labojas?
Een laboratoriumjas, vaak verkort tot labjas of (in Vlaanderen) tot labojas, wordt gedragen in een laboratorium als een persoonlijk beschermingmiddel. Vaak zijn ze daarom ruimvallend, lang (zodat ook de bovenbenen beschermd zijn), voorzien van lange mouwen en kunnen ze in geval van nood snel uitgetrokken worden.
Wat zijn de gevaren van werken met bloed?
Werken met biologisch materiaal afkomstig van proefpersonen of patiënten is potentieel risicovol voor personen die hier mee werken, vanwege de kans dat dergelijke materialen besmet zijn met voor de mens pathogene micro-organismen, zoals hepatitis virussen, HIV-virus, etc.
Hoe gebruik je een zuurkast?
Doe geen hoog-toxisch werk in een zuurkast naast de ingang; houdt de deur dicht bij handelingen in deze zuurkast; gebruik deze zuurkast voor de afvalvaten, etc. Snel voor een zuurkast langslopen of overdreven bewegen (zuiging, tocht). Beweeg rustig om turbulentie en het uittreden van stoffen te voorkomen.