Wat is autonome Dysreflexie?

Wat is autonome Dysreflexie?

Alle mensen met een hoge dwarslaesie (boven thoracaal 6 of een cervicale dwarslaesie) kunnen een plotselinge, heftige en levensbedreigende verhoging krijgen van hun bloeddruk. Dit staat bekend als een autonome dysregulatie (of autonome dysreflexie) en is een medische noodsituatie.

Wat te doen bij autonome Dysregulatie?

Behandeling. De behandeling van autonome dysreflexie bestaat uit het verlichten van de verschijnselen. Het is belangrijk de prikkels te vermijden die de verschijnselen veroorzaken, bijvoorbeeld door de urineblaas regelmatig te legen met een urinekatheter.

Hoe ontstaat autonome Dysregulatie?

Autonome dysreflexie ontstaat als reactie op afferente prikkeling van het ruggenmerg onder de dwarslaesie, het meest frequent via prikkeling van de sacrale reflexboog S2-S4, doorgaans ten gevolge van blaas- of darmprikkeling – bijvoorbeeld door overrekking, cystitis, blaasstenen of urodynamisch onderzoek.

Wat zijn autonome stoornissen?

Vegetatieve stoornissen ofwel dysautonomie zijn stoornissen van het autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat de onwillekeurig (dus buiten de wil om) functionerende organen aanstuurt, zoals die van de spijsvertering, de bloedsomloop, de ademhaling en de stofwisseling.

Wat is autonome disfunctie?

Dysautonomie duidt op het niet goed werken van het autonome zenuwstelsel, een andere term is autonome dysregulatie. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor tal van zaken waar we ons (veelal) niet bewust van zijn.

Wat wordt bedoeld met het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel is een zenuwstelsel dat zorgt voor de regulatie van allerlei organen in het lichaam. Het autonome zenuwstelsel wordt ook wel het viscerale zenuwstelsel, het vegetatieve zenuwstelsel of het onwillekeurige zenuwstelsel genoemd.

Wat zijn veel voorkomende complicaties bij een complete dwarslaesie?

Mogelijke complicaties zijn: Verminderd bewegingsvermogen van armen en/of benen tot zelfs dwarslaesie, gevoelsstoornissen, functiestoornissen van blaas en endeldarm of een verstoorde seksualiteit bv. ten gevolge van een nabloeding (hematoom), een zwelling of een beschadiging van zenuwstructuren.

Wat is een hoge dwarslaesie?

Hoge of lage dwarslaesie Als u een hoge dwarslaesie heeft, vanaf de bovenste borstwervel en hoger, bent u verlamd vanaf uw schouders. Dan kunt u kunstmatige beademing nodig hebben. Heeft u een lage dwarslaesie, vanaf de tweede borstwervel en lager, dan kunt u uw armen en handen meestal wél gebruiken.