Inhoudsopgave
Wat in plaats van koolrabi?
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Welke groente lijkt op koolrabi?
De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en knolselderij, is dit het seizoen voor de knolraap en koolrabi.
Is koolraap en knolselderij hetzelfde?
Deze flinke jongens zijn qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij en behoren tot de koolfamilie. Van buiten zien ze meestal geel-paars, en van binnen zijn ze vaal geel. De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente.
Hoe proeft koolrabi?
Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Gekookt lijkt de smaak op die van bloemkool, maar net wat pittiger. De kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder vezelig dan de grote.
Hoe lang moet je koolraap koken?
Koolraap moet je in weinig water met een snufje zout koken. Reken op een kooktijd van 12-15 minuten bij redelijk klein gesneden stukjes en 15-20 minuten als ze wat groter zijn. Als je ze op een vork kunt prikken zijn ze goed. Beetgaar is namelijk de beste garing. (Tenzij je er puree van wilt maken; laat het dan nog enkele minuten pruttelen.)
Wat zijn de verschillen in Knolraap en koolraap?
Toch zijn er duidelijke verschillen. Een knolraap is veel kleiner, gladder en mooi wit van onderen, en smaakt wat frisser, haast radijsachtig, terwijl koolraap zoetig is en meer weg heeft van een wortel en een ruwe, groengele of lichtbruine schil heeft.
Hoe kun je koolraap invriezen?
Wil je voor langere periodes koolraap bewaren, dan kun je koolraap invriezen. Eerst in frietjes of blokjes snijden. Dan kort blancheren (3-4 minuten) in water met een snufje zout. Hierna kun je de koolraap invriezen. Zo blijft het tot zes maanden goed in de vriezer.
Welke voedingswaarde heeft koolraap?
1.1 Voedingswaarde. Daarnaast is koolraap ook heel gezond, met een uitstekende voedingswaarde. Het bevat bijzonder weinig calorieën – zelfs voor een groente – maar zit toch vol met een aantal belangrijke vitamines en mineralen.