Wat houdt vertrouwensregel in?
De vertrouwensregel is een ongeschreven regel van het Nederlandse staatsrecht die inhoudt dat een minister, staatssecretaris of het kabinet als geheel moeten aftreden als zij niet langer het vertrouwen geniet van een van de Kamers van de Staten-Generaal.
Wie zitten er in de parlement?
Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het parlement controleert de regering en is medewetgever. Een wet kan pas ingaan als de Eerste en de Tweede Kamer het wetsontwerp hebben aangenomen.
Wat zijn de rechten van het parlement?
Om zijn controlerende en wetgevende taak goed te kunnen uitoefenen, heeft het parlement bepaalde rechten:
- Budgetrecht.
- Initiatiefrecht.
- Recht van amendement.
- Onderzoek- en enquêterecht.
- Vragenrecht.
- Recht om moties in te dienen.
Wie is er verantwoordelijk als een wet niet goed wordt uitgevoerd?
De ministeriële verantwoordelijkheid houdt in dat ministers, gezamenlijk en afzonderlijk, verantwoording aan het parlement afleggen voor hun beleidsdaden. Zij alleen zijn (politiek) verantwoordelijk voor wetgeving en beleid.
Hoeveel mensen zitten in het parlement?
De 75 zetels zijn verdeeld over verschillende fracties. Alle leden van de Eerste Kamer vindt u op de website van de Eerste Kamer.
Welke drie rechten heeft de Tweede Kamer?
Taken en rechten
- Budgetrecht.
- Onderzoek- en enquêterecht.
- Recht om moties in te dienen.
- Recht van amendement.
- Recht van initiatief.
- Vragenrecht.
Wat is het parlement geschiedenis?
Parlementaire geschiedenis is een bijzonder onderdeel van de algemene vaderlandse geschiedenis. De definitie ervan kan ruim worden genomen, maar strikt beschouwd betreft het alleen beschrijving van wat er in het parlement (Tweede en Eerste Kamer) heeft plaatsgevonden.