Inhoudsopgave
Wat helpt tegen bloed in urine?
Behandelmogelijkheden bloed in urine
- Antibiotica. urineweginfecties worden behandeld met antibiotica.
- Medicijnen. Een bloedende prostaat kan worden behandeld met medicijnen. Soms is een operatie nodig.
- Urinestenen. Stenen in de urinewegen worden verwijderd of vergruisd.
Welke medicijnen veroorzaken bloed in urine?
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
Wat als een vrouw bloed plast?
Bloed bij de plas kan een alarmsignaal zijn en dient daarom nader onderzocht te worden. Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen.
Is microscopische hematurie gevaarlijk?
Als de meetelementen na contact met de urine verkleuren kan dit betekenen dat er bloed in de urine zit, ook al ziet de urine er met het blote oog wel helder en normaal uit (microscopische hematurie). Deze laatste vaststelling is doorgaans niet gevaarlijk. Vaak wordt er zelfs geen oorzaak van gevonden.
Hoe ontstaat hematurie?
Hematurie kent veel verschillende oorzaken. Dit komt doordat het bloed uit je nieren, urineleiders, blaas en plasbuis kan komen. Het bloedspoor komt in je urine doordat er schade is aan één van deze vier organen. Hierbij raken kleine bloedvaten beschadigd, waardoor je bloed kunt plassen.
Is hematurie gevaarlijk?
Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
Hoe ontstaan bloedstolsels in blaas?
Tamponade van de urineblaas betekent dat de blaas gevuld is met bloedstolsels die de urineafvoer belemmeren. De stolsels zijn afkomstig van een bloeding ten gevolge van een ingreep in de blaas, bijv. het verwijderen van een tumor of de prostaat, het plaatsen van een sonde of een punctie van de blaas.
Wat zijn de oorzaken van hematurie?
De meest voorkomende oorzaken zijn:
- blaasontsteking.
- nierbekkenontsteking.
- goedaardige vergroting van de prostaat.
- nierstenen, urineleiderstenen of blaasstenen.
- kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker.
- gevolgen van een ongeval.
- nierziekten.
Wat is de oorzaak van hematurie?
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.