Wat geeft Nutri-Score aan?

Wat geeft Nutri-Score aan?

De Nutri-Score is een visuele weergave van de voedingswaarde tabel en bestaat uit een kleur en een letter. Die combinatie geeft aan welke voedingsmiddelen binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere.

Welk eten is duurzaam?

Je kunt het beste kiezen voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten waar veel voedingstoffen in zitten en niet veel calorieën. Verspil geen voedsel. Verminderen van voedselverspilling levert een grote bijdrage aan het duurzaam maken van je huishouden.

Welke producten hebben een Nutri-Score?

Nutri-Score wordt per productgroep berekend. Hierdoor kun je producten binnen een productgroep vergelijken. Je kunt dus met Nutri-Score cola (light) met sinaasappelsap vergelijken, maar geen cola met olijfolie. Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E.

Wat is de Nutri-Score van ontbijtgranen?

Door aan alle ontbijtgranen een Nutri-Score toe te kennen, ziet de consument in één opslag welke producten aan te raden zijn en welke niet. De letter A op groene achtergrond geeft aan welke producten het best scoorden qua algemene voedingswaarde.

Is de Nutri-Score betrouwbaar?

De Nutri-Score mag dan een goede indicatie zijn voor hoe gezond een product al dan niet is, het houdt niet met alles rekening. Zo wordt er bij de berekening van de score bijvoorbeeld niet gekeken naar de aanwezigheid van additieven, allergenen, smaakstoffen of contaminanten, net zomin als naar de portiegrootte.

Waarom hebben niet alle producten Nutri-Score?

Waarom heeft niet elk product een Nutri-Score? Hoewel de Nutri-Score in 7 Europese landen officieel aanbevolen wordt door de instanties voor volksgezondheid, is het gebruik van de score volledig vrijwillig. Verschillende consumentenorganisaties pleiten echter voor een verplichting.

Wat staat er op een etiket voeding?

Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.

Wat betekent Nutri-Score B?

De Nutri-Score visualiseert de voedingswaarde van producten aan de hand van vijf kleuren (donkergroen tot rood) en vijf letters (A tot E). Een (donker)groene kleur met letter A of B is de betere keuze en wijst op een betere voedingswaarde. Een rode kleur of de letter E heeft een minder goede voedingswaarde.

Wat betekent Nutri-Score?

Wat is Nutri-Score? Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk na onafhankelijk en degelijk onderzoek is ontwikkeld. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product.

Hoe betrouwbaar zijn Nutriscores?

Nutri-Score laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond. De Consumentenbond heeft op 50 tussendoortjes het voedselkeuzelogo Nutri-Score gezet. Zo zie je meteen hoe (on)gezond een tussendoortje is. Nog geen 1 op de 5 tussendoortjes scoort (zeer) goed.

Is Nutri-Score verplicht?

Voedselproducenten mogen Nutri-Score, nadat het logo in Nederland wettelijk is toegelaten, op hun verpakkingen plaatsen. Naar verwachting is dit in de eerste helft van 2022 het geval. Ook onderzoekt de overheid hoe het beheer en de uitvoering van Nutri-Score vorm kan krijgen.

Welke producten hebben Nutri-Score?

Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk. Met dit logo zie je welke voedingsmiddelen binnen dezelfde productgroep volgens het rekenmodel van Nutri-Score een betere samenstelling heeft. Een productgroep is bijvoorbeeld brood, frisdrank, vlees, pizza of kant-en-klaarmaaltijden.