Wat gebeurt er wanneer de bijschildklieren te hard werken en wat zijn de gevolgen?

Wat gebeurt er wanneer de bijschildklieren te hard werken en wat zijn de gevolgen?

Als uw bijschildklier te snel werkt, wordt er teveel bijschildklierhormoon geproduceerd. Dit zorgt voor een te hoog calciumgehalte in het bloed. Klachten kunnen zijn: pijn in uw botten, vermoeidheid, psychische klachten, buikklachten of nierstenen. Een vergrote bijschildklier werkt meestal te snel.

Wat is een Bijschildklieradenoom?

Bijschildklieradenoom is een veel voorkomende niet-kankerachtige tumor die begint met cellen die normaal in een van de vier bijschildklieren worden aangetroffen. De bijschildklieren bevinden zich aan de voorkant van de nek, dicht bij de schildklier.

Kun je zonder bijschildklier leven?

De abnormale bijschildklier(en) worden dan verwijderd, de normale kliertjes worden in principe ongemoeid gelaten. Een veel grotere operatie dan normaal is nodig wanneer de vergrote bijschildklier(en) zich niet in de hals bevindt, maar in de borstholte achter het borstbeen.

Wat zijn de symptomen van bijschildklier?

Veel voorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid.
  • constipatie.
  • buikklachten.
  • dorst.
  • misselijkheid.
  • uitdroging.
  • concentratieproblemen.
  • botpijn.

Wat is het gevaar van te veel calcium in het bloed?

Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.

Waarom bijschildklier verwijderen?

Maar ook als u bijschildklieren te hard werken, maar u heeft nog geen klachten, kan een operatie nodig zijn. De te hard werkende bijschildklieren kunnen immers schade aanrichten aan uw skelet (botontkalking), de nieren en veel andere organen. De operatie heeft dan als doel om problemen in de toekomst te voorkomen.

Hoe hoog mag het calciumgehalte zijn?

Als de hoeveelheid calcium normaal is en ook de andere labtesten niet afwijkend zijn, is de calciumhuishouding in orde. De referentiewaarden in bloed voor totaal calcium liggen tussen de 2,10-2,55 mmol/l.

Wat te doen bij te hoog calcium?

Wat kan je zelf doen? Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.

Is traag werkende schildklier gevaarlijk?

Een te traag werkende schildklier zonder duidelijke oorzaak resulteert in een hogere TSH-waarde en een lagere T4-hormoon dan normaal. Doorgaans gebeuren behandeling en opvolging door de huisarts, maar bij meer ernstige vormen van schildklierlijden word je doorverwezen naar een endocrinoloog (specialist in hormonen).

Is de ziekte van Grave dodelijk?

De ziekte van Graves komt ook zonder behandeling in 2 – 4 jaar tot rust. Dat wil zeggen dat de roodheid, het tranen en de pijn verdwijnen. Verschijnselen als uitpuiling van de ogen, ooglidzwelling en ernstig dubbelzien blijven zonder behandeling meestal bestaan.