Wat gebeurt er na een zitting?
De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting. U bent niet verplicht om bij de uitspraak aanwezig te zijn.
Wat is de meervoudige kamer?
De meervoudige strafkamer behandelt de ingewikkeldere en zwaardere strafzaken (met een strafeis van meer dan twaalf maanden gevangenisstraf). De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. Als het om (een) meerderjarige verdachte(n) gaat, zijn de zittingen van de meervoudige strafkamer in beginsel openbaar.
Wie zit er naast de rechter?
Een griffier en een rechter zijn in elke rechtszaak aanwezig. Een officier van justitie alleen als het om strafrecht gaat. En een advocaat alleen als dat nodig is. De rechtszaal ziet er dus anders uit als er een scheiding wordt behandeld dan wanneer er iemand verdacht wordt van een misdrijf.
Wat gebeurt er na de rechtszaak?
Nadat de rechter vragen heeft gesteld aan u over de zaak, er eventueel getuigen en deskundigen zijn gehoord en het slachtoffer heeft gesproken zal de officier van justitie zijn visie geven op uw zaak. Dit noemt men het requisitoir. De officier van justitie eindigt zijn verhaal met de strafeis.
Hoe lang duurt een gemiddelde zitting?
Een hoorzitting duurt meestal 45 minuten, soms wat korter of langer.
Hoe lang duurt uitspraak politierechter?
De uitspraken worden in het openbaar gedaan. Er zijn twee soorten strafzaken: politierechterzaken (lichtere zaken) en meervoudige kamerzaken (zwaardere zaken). Bij de politierechter wordt direct na de zitting uitspraak gedaan. Bij de meervoudige strafkamer wordt in de regel twee weken na de zitting uitspraak gedaan.
Hoe spreek je een politierechter aan?
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en goedemorgen of goedemiddag volstaat.
Hoe ziet een rechtszaak in elkaar?
In civiele zaken (soms ook handelszaken genoemd) verloopt een dagvaardings(bodem)procedure bij de rechtbank en kantonrechter meestal als volgt: De partij die de zaak begint laat de dagvaarding uitbrengen door de deurwaarder. De zaak wordt tijdig bij de rechtbank aangebracht en het griffierecht wordt betaald.