Inhoudsopgave
Wat gebeurt er met Nederland als de zeespiegel 2 meter stijgt?
Zeespiegelstijging heeft ook grote gevolgen voor landschap en natuur: de zandplaten van de Waddenzee en de Oosterschelde kunnen bijvoorbeeld verdrinken.
Wat gebeurt er als zeespiegel stijgt?
Bij vijf meter zeespiegelstijging zal het water van de rivieren hoger komen te liggen. Het getijde krijgt bovendien steeds meer invloed op de rivieren zoals in het zuidwesten, waar Nederland afhankelijk is van zoet irrigatiewater en drinkwater van de rivieren.
Wat gebeurt er als de zeespiegel?
Regionaal kunnen windpatronen en de aantrekkingskracht van grote ijsmassa’s op water (“gravitatie-effect”) nog een rol spelen. Naarmate de zeespiegel stijgt en het land verder daalt kan overtollig water steeds minder “onder vrij verval” op zee geloosd worden, en moeten pompen ingeschakeld worden.
Hoe ziet Nederland eruit als zeespiegel stijgt?
De gemiddelde zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is in de afgelopen 100 jaar circa 2 mm per jaar. Dit is vergelijkbaar met het wereldgemiddelde. De afgelopen jaren gaat wereldwijd de stijging van de zeespiegel sneller dan 2 mm per jaar. Die versnelling ziet het KNMI aan de Nederlandse kust nog niet.
Welk deel van Nederland zou overstromen?
Aanvullende informatie: Overstromingsgevoelig gebied 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.
Wat gebeurt er als de ijskappen smelten?
Wanneer de gehele Antarctische ijsmassa zou smelten, zal het deel van de ijsmassa dat onder zeeniveau ligt, worden vervangen door zeewater, en dit deel zal niet bijdragen aan zeespiegelstijging.
Hoeveel zal de zeespiegel stijgen?
Wereldwijd is de zeespiegel tussen 1901 en 2010 gestegen met 17 tot 21 centimeter. Het gemiddelde tempo van zeespiegelstijging over die periode bedroeg 1.5 tot 1.9 millimeter per jaar [bron: IPCC 5e Assessment Rapport, 2013].
Hoeveel meter onder de zeespiegel ligt Nederland?
Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.
Welke gebieden overstromen Nederland?
Ruim een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau. En maar liefst 59% van het land kan overstromen door water uit de zee of rivieren. Om Nederland te beschermen tegen deze overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 kilometer aan waterkeringen.