Wat gebeurt er met het geld als een stichting stopt?

Wat gebeurt er met het geld als een stichting stopt?

Bij ontbinding van de stichting wordt het nog aanwezige vermogen vereffend. De schulden worden betaald en bezittingen verkocht. Dit gebeurt meestal door een van de bestuursleden, die als vereffenaar optreedt. Wat er gebeurt met geld dat daarna nog overblijft, wordt bepaald door de statuten.

Kan een stichting opgeheven worden?

Een stichting opheffen is mogelijk via reguliere liquidatie en turboliquidatie, een versnelde procedure. Na opheffing moet de stichting uitgeschreven worden bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Kies voor reguliere liquidatie om uw stichting snel en zonder tussenkomst van een notaris op te heffen.

Kun je een stichting verkopen?

Winst maken met een commercieel ondernemingsdoel is niet toegestaan. Als een stichting als doel heeft om winst te maken, dan is het belastingplichtig. Vormen van stichtingen die belasting moeten afdragen zijn bijvoorbeeld sportclubs en -verenigingen en culturele instellingen.

Hoe verkoop je een stichting?

Om een stichting te beƫindigen, moet het bestuur de rechtspersoon ontbinden. Een ontbonden rechtspersoon houdt niet direct op te bestaan. De rechtspersoon is pas beƫindigd als er vereffend is. Dat betekent dat alle schulden en uitkeringen zijn betaald.

Welke kosten mag een stichting maken?

Een stichting kent geen minimaal startkapitaal. Voor het oprichten van een stichting ben je tussen de 400 en 1.000 euro notariskosten kwijt. Dit is afhankelijk van de notaris en hoe complex de stichting is. Daarnaast betaal je eenmalig 51,95 euro voor je inschrijving in het Handelsregister.

Kun je een stichting overnemen?

Alleen de rechtspersoon zelf (dus de stichting) kan aan de rechter toestemming vragen tot omzetting. Bij dat verzoek moet een conceptakte van omzetting zitten. De rechter beslist dan of omzetting is toegestaan. Hij maakt dan een belangenafweging.

Wie is de bewaarder van boeken en bescheiden?

De bewaarder is de persoon die de relevante documenten en andere gegevens van een ontbonden rechtspersoon moet bewaren. De wet verplicht dat bij ontbinding of opheffing van een rechtspersoon de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers zeven jaar na opheffing moeten worden bewaard.