Inhoudsopgave
Wat gebeurt er in je lichaam als je verbrand bent?
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
Is het erg als je bent verbrand?
Als de huid een beetje verbrand is, wordt de huid rood en doet pijn. Als de huid heel erg verbrand is, komen er ook blaren op de huid. Ook wordt de huid dik.
Wat is de meest voorkomende verbranding?
De eenvoudigste verbranding is die van gasvormige brandstoffen. Zowel de brandstof als de oxidator (doorgaans zuurstof in lucht) zijn dan gasvormig, zodat ze goed mengen en homogeen reageren. Goed bekend is aardgas als brandstof. De meest voorkomende reactie bij deze verbranding is: CH 4 + 2 O 2 → CO 2 + 2 H 2 O.
Wat is de diepte van de verbranding?
Afhankelijk van de diepte van de verbranding is er, over het algemeen, sprake van verschillende ‘graden’. Eerstegraads brandwond. Oppervlakkig tweedegraads brandwond. Diep tweedegraads brandwond. Derdegraads brandwond. Eerstegraads brandwond.
Wanneer vindt onvolledige verbranding plaats?
Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is. Het kan ook zijn dat de brandstof niet helemaal in moleculen wordt gesplitst, maar in grotere delen blijft zitten.
Wat is een eerstegraads verbranding?
Eerstegraads brandwond. Bij een eerstegraads verbranding is de (opper)huid van rood/roze van kleur veranderd. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.