Wat gebeurt er in België met het radioactief afval en waar?
Hoogactief afval bestaat voornamelijk uit verglaasd afval dat naar België wordt vervoerd na de opwerking in Frankrijk van gebruikte brandstofelementen van de Belgische kerncentrales. De meeste gebruikte brandstofelementen worden tijdelijk opgeslagen op de sites van de kerncentrales van Doel en Tihange.
Waar wordt ons kernafval opgeslagen?
In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.
Waar komt radioactief afval vandaan?
Radioactief afval komt voornamelijk voort uit de productie van kernenergie : Exploitatie van kerncentrales die worden gebruikt voor de stroomopwekking of onderzoeksreactoren; Produceren van kernbrandstof en de opwerking daarvan; Ontmanteling van nucleaire installaties.
Hoeveel kernafval België?
Momenteel wordt er voor de huidige nucleaire activiteit in België op 100 jaar ongeveer deze hoeveelheid verwacht: 70.000 m3 laag actief afval (korte levensduur en zwakke tot gemiddelde radioactiviteit) of ca. 82% van alle kernafval (bv.
Hoe gevaarlijk is kernafval?
Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.
Waar blijft afval van kernenergie?
Dit afval wordt opgeslagen in dezelfde gemeente waar ook de Nederlandse kerncentrale staat. Het hoogactieve afval wordt opgeslagen in een verstevigde opslag, die bestand is tegen explosies, natuurrampen en vliegtuigongelukken.
Waar komt ons afval vandaan?
De ontmanteling van alle nucleaire installaties van ons land vormt de grootste bron van radioactief afval dat in de toekomst zal moeten worden beheerd. Het gaat hoofdzakelijk om laagactief afval. De universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra en diverse industrieën.
Hoeveel kernafval België per jaar?
Wanneer we deze hoeveelheid benaderen over 11 miljoen Belgen en 40 jaar nucleaire elektriciteitsopwekking, krijgen we gemiddeld ongeveer 1 cl of 5 g hoog actief afval per Belg per jaar. Wie 100 jaar oud wordt, produceert op zijn hele leven zo’n 3 blikjes hoogactief nucleair afval.