Inhoudsopgave
- 1 Wat gebeurt er als je contactverbod verbreekt?
- 2 Hoe vraag ik een gebiedsverbod aan?
- 3 Wie legt huisverbod op?
- 4 Hoe werkt een gebiedsverbod?
- 5 Hoe lang duurt een gebiedsverbod?
- 6 Hoe kom je in een blijf van mijn lijf huis?
- 7 Hoe snel contactverbod?
- 8 Hoe lang is een contactverbod geldig?
- 9 Wie kan straatverbod opleggen?
- 10 Wat is een tijdelijk huisverbod?
- 11 Wat na huisverbod?
Wat gebeurt er als je contactverbod verbreekt?
Een straat- of contactverbod geeft geen garantie dat de veroordeelde zich eraan houdt. Meestal wordt het verbod gekoppeld aan een dwangsom die bij overtreding opeisbaar is. Als de veroordeelde zich niet aan het verbod houdt, wordt via de advocaat een deurwaarder ingeschakeld.
Hoelang geldt een contact verbod?
Kan worden opgelegd door de rechter. De duur is maximaal vijf jaar. Per overtreding kan iemand worden vastgezet, meestal voor één of twee weken (met een maximum van zes maanden).
Hoe vraag ik een gebiedsverbod aan?
Stuur een brief aan de officier van justitie. Hierin geeft u aan wat u wilt en wat de reden is van uw verzoek. U kunt een verzoek doen voor een locatieverbod, gebiedsverbod of contactverbod.
Wat is een locatieverbod?
De verdachte mag niet op een specifieke locatie komen waar u zelf vaak komt. Denk bijvoorbeeld aan uw woning, een supermarkt, school, uw werk of fitnesscentrum.
Wie legt huisverbod op?
De burgemeester of een hulpofficier van justitie leggen dit tijdelijk huisverbod op. Degene met het tijdelijk huisverbod, het slachtoffer en eventuele kinderen krijgen hulp. Het Openbaar Ministerie (OM) kan plegers van huiselijk geweld strafrechtelijk vervolgen en berechten.
Wat houd gebiedsverbod in?
Een door de rechter, officier van justitie of burgemeester opgelegd verbod aan een persoon die ernstige hinder heeft veroorzaakt of strafbare feiten heeft begaan. Deze persoon mag dan voor een bepaalde periode niet in een gebied komen.
Hoe werkt een gebiedsverbod?
Personen die een gebiedsverbod opgelegd krijgen, mogen zich niet op bepaalde tijdstippen, in een bepaald gebied bevinden. In deze tijd kan de openbare orde door de ordeverstoorder niet verder worden verstoord en kan in het gebied de openbare orde worden hersteld.
Wie kan een gebiedsverbod opleggen?
Op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening of artikel 172 uit de Gemeentewet kan een rechter, officier van justitie of een burgemeester aan deze persoon een gebiedsverbod opleggen. Dan mag deze persoon niet meer in een gebied komen gedurende een bepaalde periode.
Hoe lang duurt een gebiedsverbod?
Het gebiedsverbod kan worden gecombineerd met een meldingsplicht of een groepsverbod. o De burgemeester kan een gebiedsverbod opleggen voor de duur van 90 afzonderlijke dagen, verspreid binnen 24 maanden. Page 2 CCV Infosheet pagina Gebiedsverbod 2-3 versie September 2017 o De officier van justitie kan in kader van …
Hoe werkt een huisverbod?
Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.
Hoe kom je in een blijf van mijn lijf huis?
Blijf van m’n Lijf biedt op een veilige, anonieme plek, gespecialiseerde opvang, begeleiding en behandeling aan vrouwen, en hun kinderen, die uit een geweldssituatie komen of ernstig worden bedreigd. De eerste drie maanden krijgen zij hulp vanuit de afdeling Crisis & Observatie.
Hoelang is een contactverbod geldig?
Het straatverbod en/of contactverbod wordt voor een periode van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar gegeven. Welke sancties kunt u vragen? Als de stalker het verbod overtreedt, verbeurt hij een dwangsom. U moet hierbij uw advocaat op de hoogte stellen.
Hoe snel contactverbod?
Hoe snel kan ik een straatverbod en/of contactverbod regelen? Hoe snel u een straatverbod en/of contactverbod kunt regelen is mede afhankelijk van de weg die u kiest. Besluit u om in een kort geding een straatverbod en/of contactverbod te vorderen, dan kan de zaak al vrij snel worden behandeld.
Wat is stalk gedrag?
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Het gaat vaak om onzichtbare en moeilijk te vatten terreur; een opeenstapeling van op zichzelf niet altijd strafbare gedragingen.
Wat als het contactverbod verbroken wordt? Er zijn drie soorten sancties als het verbod overtreden wordt. Een dwangsom, de ‘sterke arm’ of lijfsdwang. Bij de dwangsom is de gedaagde bij elke overtreding een geldboete verschuldigd.
Hoe lang is een contactverbod geldig?
Hoe weet ik of ik een contactverbod heb?
Naast of in plaats van het straatverbod kunt u ook nog een contactverbod eisen. In dat geval is het de gedaagde partij verboden het slachtoffer aan te spreken of op te bellen (het verbod heeft ook betrekking op contact via email, schrijven of fax). Een straat- of contactverbod wordt niet zomaar opgelegd.
Wie kan straatverbod opleggen?
Via de civiele rechter (tussen burgers onderling) Door middel van een civiele procedure kun je de civiele rechter verzoeken om een straatverbod. Hiervoor heb je wel een advocaat nodig.
Hoe lang duurt een huisverbod?
Wat is een tijdelijk huisverbod?
Wat is het tijdelijk huisverbod? Bij een tijdelijk huisverbod mag de pleger van het huiselijk geweld een periode niet meer in de eigen woning komen. Dit is een periode van 10 dagen tot maximaal 4 weken. De pleger mag in die periode ook geen contact opnemen met u en/of de eventuele kinderen.
Hoe duur is een straatverbod?
U moet rekenen op een bedrag van ongeveer € 400,00. Deze kosten krijgt u wel terug wanneer u de zaak wint, en de wederpartij wordt veroordeeld in de kosten van de procedure.
Hoe vraag ik een verbod aan? Stuur een brief aan de officier van justitie. Hierin geeft u aan wat u wilt en wat de reden is van uw verzoek. U kunt een verzoek doen voor een locatieverbod, gebiedsverbod of contactverbod.
Wat na huisverbod?
Degene die het huisverbod heeft gekregen, kan naar de rechter gaan als hij het niet eens is met het opgelegde huisverbod. Hij kan dan de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Dit is een ‘spoedmaatregel’ van de rechter.