Wat gebeurde er met mensen die onderduikers hadden?

Wat gebeurde er met mensen die onderduikers hadden?

Ook de onderduikgevers werden in vele gevallen gedeporteerd. Begin 1943 zaten zo’n 25.000 joden ondergedoken. Van hen zijn er als gevolg van verraad duizenden opgepakt en via de strafbarak in Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskampen.

Wat aten de mensen in 1940?

Er werd weinig vlees, weinig suiker en weinig vet gegeten. In plaats daarvan kwam een voornamelijk plantaardig dieet van aardappelen, granen, peulvruchten, groenten en fruit, aangevuld met een beperkt aantal vetten. Hier doet het menselijk lichaam het goed op.”

Hoe zag het verzet in Nederland eruit?

Het verzet kenmerkte zich in vergelijking met andere bezette landen door relatief weinig gewapend en gewelddadig verzet en een zeer succesvolle onderduik, die leidde tot een grote verzetsorganisatie, de LO (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers).

Welke mensen doken onder in de Tweede Wereldoorlog?

In de Tweede Wereldoorlog moesten vooral Joodse mensen onderduiken. Naast Joodse mensen moesten ook Zigeuners, Katholieken, verzetsstrijders, Jehova getuigen, homoseksuelen en andere mensen die het niet eens waren met Hitler erg goed uitkijken. Soms moesten zij ook onderduiken.

Hoe kwam het dat de onderduikers de schuilplaats verlieten?

Later gebruikten onderduikorganisatoren regelmatig leegstaande kippenhokken om Joden onder te brengen – ongerieflijk en vooral in de winter natuurlijk ijskoud. Wanneer er gevaar dreigde, moesten onderduikers vaak in allerijl vluchten en een nieuw onderkomen zoeken.

Wie helpen de onderduikers?

Wie waren de helpers? De bekendste helper van de onderduikers is Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank. Zij en haar man Jan nemen Otto ook in huis als hij na de oorlog de enige van de familie blijkt te zijn die de verschrikkingen in de concentratiekampen heeft overleefd.

Wat aten mensen die geen gewoon voedsel meer hadden?

Vis was goedkoper dan vlees, dus armere mensen aten vooral paling, haring en mosselen. Het belangrijkste component was vet: bij het ontbijt stond er volle melk en roomboter op tafel, en het brood was wit. Groente werd niet belangrijk gevonden en vaak gesubstitueerd door fruit.

Welke straf stond er op het helpen van onderduikers?

Meewerken of onderduiken? De oproep op 5 juli 1942 aan de eerste duizend Joden om zich voor ‘werkverruiming in Duitsland’ te melden, markeerde het begin van de derde fase van de Jodenvervolging in Nederland: na identificatie en isolatie ging de bezetter nu over tot deportatie.

Wat deden ze in het verzet?

Het verzet, ook wel ‘de ondergrondse’ genoemd, werkt het begeleid van de bezetter (Duitsland) tegen, door nazi’s en landverraders te doden en andere aanslagen te plegen. Ook helpt het verzet Joden om onder te duiken en verspreidt het illegale kranten met ongecensureerd nieuws over de voortgang van de oorlog.