Wat doet UV licht met bacteriën?
UV-C licht kan bacteriën, schimmels, sporen en zelfs virussen inactiveren. Een virus is op zich geen levend organisme, maar het klampt zich wel vast aan levend materiaal. De fotonen in UV-C licht interageren met de DNA- en RNA-moleculen van de pathogenen om te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen.
Is UV-C licht schadelijk?
UV-C licht is straling met een korte golflengte, van tussen 200 en 280 nanometer. Dit licht is schadelijk voor de mens, want het vernietigt huidcellen. Gelukkig wordt natuurlijk UV-C licht volledig geblokkeerd door onze atmosfeer.
Welke straling heeft een bacteriedodende werking?
UV-lampen worden gebruikt om de laatste bacteriën te doden die na filtratie overgebleven waren. De bacteriedodende werking van deze lampen is pas zeker nadat de lampen enige tijd zijn opgestart; men laat dus eerst een hoeveelheid water onbehandeld afvloeien.
Wat doet UV met planten?
De kleur van bloemen en bepaalde vruchten zijn te verbeteren door UV-B. Deze straling zorgt voor een compactere groei, voor kortere internodiën en kleinere, dikkere bladeren. UV-straling is in hogere intensiteiten schadelijk voor gewassen, zoals een negatief effect op de fotosynthese.
Kan UV bacteriën doden?
Het was al langer bekend dat uv C-licht ziekmakers zoals virussen en bacteriën in de lucht kan doden. Dit licht, dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog, doodt organismen door de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA ernstig te beschadigen.
Hoe dood UV bacteriën?
UV-stralen zijn dodelijk voor micro-organismen. Het DNA van micro-organismen absorbeert deze kortgolvige en energierijke UV-C stralen waardoor het DNA beschadigd wordt. In het DNA worden twee naast elkaar liggende basen aaneengeschakeld waardoor een mutatie ontstaat en de stofwisseling en celdeling ontregeld worden.
Hoe lang moet UV lamp aan aquarium?
Dit is meestal zo’n 8000 uur. Na deze tijd geeft de lamp nog wel licht, maar geen uv-c straling meer af.
Is UV-licht goed voor planten?
Ultraviolet (UV) licht heeft ook effect op planten waardoor er compacte groei met korte afstand tussen de knopen ontstaat en kleine, dikke bladeren. Maar te veel UV-licht is schadelijk voor planten omdat het DNA en de plantmembranen negatief beïnvloedt. Fotosynthese kan door te veel UV-licht worden gehinderd.
Heeft een plant UV-licht nodig?
Grote hoeveelheden van lichtdeeltjes die een golflengte hebben van minder dan 400 nanometer, zoals UV-licht, kunnen de plant beschadigen. Daarom beschermen planten zich tot op zekere hoogte tegen UV-stralen. Een beperkte hoeveelheid UV-licht kan de groei van de plant wel verbeteren, daarop komen we later terug.