Wat doet Trombocytenaggregatieremmer?

Wat doet Trombocytenaggregatieremmer?

Trombocytenaggregatieremmers ook wel plaatjesaggregatieremmers of antiaggregantia genoemd, zijn geneesmiddelen die het vermogen van bloedplaatjes (trombocyten) om samen te klonteren (te aggregeren) verminderen.

Wat doet Acetylzuur?

Acetylsalicylzuur (aspirine) zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Om trombose te voorkomen. Bijvoorbeeld na een hartinfarct, een beroerte (herseninfarct of TIA), bij angina pectoris (hartkramp), en bepaalde hartritmestoornissen.

Wat zijn de voordelen van aspirine?

Aspirine werkt koortsverlagend, pijnstillend, ontstekingsremmend en bloedverdunnend. Aspirine dankt zijn werking aan de remming van een enzym in het lichaam wat juist voor koorts, pijn en het aan elkaar plakken van bloedplaatjes zorgt. Dit enzym heet cyclo-oxigenase afgekort tot COX. Er bestaan twee varianten van COX; COX1 en COX2.

Wat is een aspirine werkzame stof?

Wat is aspirine? De werkzame stof van aspirine is acetylsalicylzuur. Vroeger was aspirine min of meer de pijnstiller bij uitstek en werd het meest voorgeschreven. Aspirine verlaagt de koorts, is pijnstillend en ontstekingsremmend. Een opvallend kenmerk van acetylsalicylzuur is dat het de vorming van trombose tegengaat.

Wat is een pijnstiller aspirine?

Aspirine is veel meer dan een pijnstiller. De werkzame stof, salicylaat, remt de ontwikkeling van ziekten als kanker en diabetes type 2. De pijnstiller aspirine wordt in ons lichaam heel snel afgebroken tot salicylaat. Dat salicylaat heeft invloed op de werking van verschillende signaalroutes, weten we inmiddels.

Wat is een aspirine Zelfzorgmedicijn?

Als zelfzorgmedicijn is aspirine naast paracetamol, diclofenac en ibuprofen de pijnstiller bij uitstek. Bij een lage dosering (80 mg) treden er zelden maagklachten op. Cardioaspirine wordt toegediend bij onder andere de volgende aandoeningen: Het voorkomen van een hartaanval (recidief). Hartritmestoornissen.