Wat doet social media met je zelfbeeld?
Claire Mysko, een bekroond schrijfster en expert op het gebied van lichaamsbeeld, leiderschap en media, legt uit: ‘social media kan een negatief zelfbeeld niet veroorzaken, maar ze kan het wel versterken. Het is een echte broedplaats voor verstoorde gedachten en gedrag.
Hoe ontstaat een positief zelfbeeld?
Een zelfbeeld ontstaat door wat je hebt meegemaakt en wat anderen over je zeggen. Positieve en negatieve ervaringen vormen een zelfbeeld. Als je vroeger nooit werd uitgenodigd voor feestjes, denk je misschien dat je saai of onbelangrijk bent.
Hoe gevaarlijk is social media?
Sociale media bieden kansen voor cyberpesten. Ze kunnen een persoon pesten door negatieve en beledigende opmerkingen op sociale media-accounts te plaatsen. Als ze geen gewenst antwoord krijgen van de slachtoffers, kunnen ze ook gĂȘnante foto’s van het slachtoffer op internet plaatsen om hen een ellendig gevoel te geven.
Hoe komt je zelfbeeld tot stand?
Het beeld over jezelf is deels ontstaan door alles wat je hebt gedaan, waar je plezier in had, waar je goed in bent, wat mislukte en deels door de oordelen en verwachtingen die anderen over jou hadden. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Zo kom je tot een algeheel gevoel over jezelf.
Wat bepaalt zelfbeeld?
Er is een verschil tussen zelfbeeld en karakter. Karakter (of persoonlijkheid) zegt meer over jouw natuurlijke voorkeursgedrag. Je bent bijvoorbeeld sociaal, verlegen, moedig, behulpzaam, agressief. Zelfbeeld bepaald hoe jij jezelf ziet en hoe je naar aanleiding daarvan handelt, los van de realiteit.
Wat is het probleem van social media?
Over social media en jongeren is al veel geschreven. Zo zou social media zorgen voor meer pesten onder pubers, liggen depressies op de loer en slapen jongeren slechter wanneer ze veelvuldig op social media zitten. In dit artikel vertellen we je meer over het effect van social media op pubers.
Wat kan je doen aan een laag zelfbeeld?
Ik heb weinig zelfvertrouwen/laag zelfbeeld/last van faalangst. Wat kan ik hieraan doen?
- Ken je positieve eigenschappen!
- Ken je successen!
- Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met jezelf op een vroeger tijdstip.
- Bepaal jouw maatstaven naar succes en volg die ook.
- Blijf realistisch t.o.v. je eigen mogelijkheden.