Wat doet Meteosat satelliet?

Wat doet Meteosat satelliet?

Deze geostationaire satelliet is de vierde en laatste in de serie Europese weersatellieten binnen het Meteosat Second Generation (MSG) programma. Hij levert elk kwartier beelden van het aardoppervlak en wolken en aerosolen in de atmosfeer boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan.

Hoe hoog vliegt de Meteosat?

De tweede generatie Meteosat komt in de geostationaire baan te ‘hangen’, op 36.000 kilometer hoogte boven de kust van West-Afrika. Vanuit dat punt hebben de instrumenten van de satelliet een overzicht van de Atlantische Oceaan, Europa, Afrika en grote delen van Azië.

Waar zijn alle satellieten?

Een satelliet kan in een geostationaire of niet geostationaire baan om de aarde worden gebracht. Een geostationair geplaatste satelliet “hangt” op een hoogte van ongeveer 36.000 km op een vast punt boven de evenaar.

Hoeveel weersatellieten zijn er?

Er zwerven op dit moment zo’n 8000 objecten rond de aarde, waarvan het merendeel, zo’n 6000 stuks, afval is in de vorm van afgebroken of verbrande onderdelen afkomstig van oude satellieten en ruimteschepen tot en met verloren handschoenen van astronauten.

Waar is Meteosat Een voorbeeld?

Naam van een Europese weersatelliet. Het is een geostationaire weersatelliet, die staat boven het snijpunt van de evenaar en de nulmeridiaan. De Europese organisatie die deze satelliet exploiteert, heet EUMETSAT en is gevestigd in Darmstadt (Duitsland).

Waar is Meteosat een voorbeeld van?

Toepassingen. De Meteosat-gegevens kunnen voor een groot aantal toepassingen gebruikt worden, zowel voor klimaatonderzoek als voor de weersverwachting. Een voorbeeld is het maken van klimaatkaarten.

Waar is Meteosat voorbeeld van?

Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT.

Welke soort satellieten zijn er?

Natuurlijk of onnatuurlijk Er zijn twee soorten satellieten; natuurlijke satellieten en kunstmatige satellieten. De meeste satellieten zijn natuurlijke satellieten. Dat betekent dat ze door de natuur zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld onze maan. Er zijn ook andere planeten waar manen en planetoïden omheen draaien.

Hoe heet de Europese weersatelliet?

EUMETSAT, de Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten, lanceert en opereert al tientallen jaren de bekende METEOSAT satellieten, die zich in een geostationaire baan (op 36000 km hoogte) om de aarde bewegen. Nederland wordt door het KNMI vertegenwoordigd in EUMETSAT.

What is a Meteosat satellite?

See guidance in Wikipedia:Summary style. (January 2015) A Meteosat First Generation satellite. The Meteosat series of satellites are geostationary meteorological satellites operated by EUMETSAT under the Meteosat Transition Programme (MTP) and the Meteosat Second Generation (MSG) program.

What is Meteosat-7?

Meteosat-7, the last satellite in the series was launched in 1997. It is part of a Meteosat Transition Programme (MTP) which will manage the handover between the first and second generation of satellites.

What is a geostationary satellite?

Geostationary satellites like METEOSAT satellites are positioned in geostationary orbit at 36,000 km altitude. Their apparent immobility can transmit images of the place of observation, every 15 minutes, for Meteosat 8, the second generation satellite METEOSAT.

How does Meteosat work?

The Meteosat programme has been run with one satellite in the operational position at 0 degrees longitude and one on stand-by, typically a few degrees to the West. When the operational satellite reaches the end of its life, it is moved over so that the stand-by satellite can transfer to its place.