Wat doet een stervensbegeleider?

Wat doet een stervensbegeleider?

Een stervensbegeleider is de persoon die ondersteunt vóór, tijdens en na het stervensproces. Daarbij gaat het juist vaak niet over sterven en dood, maar om mooie herinneringen te maken. Om te ondersteunen bij een mooi afscheid. Het geven van troost.

Wat doe je als verpleegkundige in de terminale fase?

De zorg richt zich op de bestrijding van nare ziekteverschijnselen, zoals pijn, jeuk of benauwdheid. Er is ook hulp bij niet-lichamelijke problemen, zoals angst of depressie. De verpleegkundige kan emotionele steun bieden aan de patiënt en zijn naasten, en mantelzorgers ontlasten.

Hoe verleen je palliatieve zorg?

Het verlenen van palliatieve zorg is wat betreft zorghandelingen niet anders. De wijze waarop je iemand helpt bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) of de manier van toedienen van medicatie blijft hetzelfde. Wat anders is, is de manier waarop de zorg voor de cliënt benaderd wordt.

Wat is palliatieve medicatie?

Bij palliatieve sedatie geeft een arts u medicijnen waardoor u slaperig wordt. Daardoor heeft u minder last van pijn en benauwdheid aan het einde van uw leven. en u waarschijnlijk binnen een paar weken overlijdt.

Wat te doen bij terminale zorg?

De palliatief terminale zorg en behandeling richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Waarbij er aandacht is voor lichamelijke klachten zoals pijn of benauwdheid, gevoelens van angst, verdriet en verwerking van de ziekte, vragen rondom leven en dood, zorg voor de naasten en allerlei praktische zaken.

Wat moet je doen bij terminale zorg?

Laat u goed informeren door de huisarts of de behandelend arts over wat er komen gaat. Vraag zoveel mogelijk informatie over hoe u de pijn het best kunt verlichten en wat voor symptomen er kunnen optreden. En wat u daar dan aan kunt doen. Probeer er ook achter te komen hoe lang uw naaste nog heeft.

Hoe wordt palliatieve zorg gefinancierd?

Palliatieve zorg wordt vergoed uit de zorgverzekering, de Wet langdurige zorg (Wlz) en/of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit hangt af van of je een indicatie voor de Wet langdurige zorg hebt, of niet. Voor sommige zorg betaal je het eigen risico en/of een eigen bijdrage.

Hoe vraag je palliatieve zorg aan?

Reguliere palliatieve/terminale zorg wordt vergoed via uw zorgverzekering, of met een indicatie voor zorg vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Wanneer u al een indicatie heeft, dan kunt u de zorg regelen via deze indicatie. Zonder indicatie dan wordt de zorg geregeld vanuit uw zorgverzekering.