Inhoudsopgave
Wat doet een mensenrechtenorganisatie?
Mensenrechten Organisaties Organisaties over de hele wereld zetten zich in voor de mensenrechten en proberen een halt toe te roepen aan schendingen van de mensenrechten. Via verslaglegging op hun websites roepen grote mensenrechtenorganisaties, zowel op regeringsniveau als in de samenleving zelf, op tot actie.
Wat is de belangrijkste mensenrechtenorganisatie?
Voor Amnesty is de bescherming van en hulp aan mensenrechtenverdedigers een kerntaak. Vaak gaat het daarbij om mensen die zich voor een breed scala van mensenrechten inzetten, inclusief sociaaleconomische rechten.
Welke mensenrechtenorganisaties?
Voor Nederland gelden het IVBPR en het IVESCR sinds 1979. Naast deze twee verdragen zijn er verschillende verdragen die specifieke aandacht besteden aan een groep mensen of aan een bepaald recht.
Welke organisatie strijd voor mensenrechten?
Amnesty International voert actie voor een wereld waarin respect heerst voor de mensenrechten van àlle mensen, waar ook ter wereld. Die rechten zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere mensenrechtenverdragen.
Hoeveel landen mensenrechten?
In plaats van landen met elkaar te vergelijken, probeert Amnesty een einde te maken aan schendingen van mensenrechten in ieder specifiek geval. Elk jaar documenteert Amnesty International schendingen van mensenrechten in 160 landen in haar Jaarrapport.
Amnesty International is een mondiale beweging die streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere internationale mensenrechteninstrumenten.
Wie komt er op voor mensenrechten?
Mensenrechten: het controlesysteem van de mensenrechten bestaat uit organen opgericht op basis van het Handvest van de Verenigde Naties en van de belangrijkste mensenrechtenverdragen. De Mensenrechtenraad is het belangrijkste orgaan voor de verdediging van de mensenrechten.
Waar worden de Rechten van de Mens het meest geschonden?
Algerije staat boven aan de lijst. Daarna komen Noord-Korea, Birma, Indonesië, Libië, Colombia, Syrië, Irak, Joegoslavië. China staat tiende, gevolgd door Saoedi-Arabië, Iran, Afghanistan, Turkije en Nigeria.