Inhoudsopgave
Wat doet de melkzuurbacterie?
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool.
Wat maakt melk zuur?
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Waarom heeft bedorven melk een zure smaak?
Maak je niet druk: in melk zitten zelden heel schadelijke bacteriën. Neem een klein slokje en proef of de melk nog goed smaakt. Is het zuur? Dat is een teken dat bacteriën in de melk aan het werk zijn en de melk niet meer geschikt is voor consumptie.
Wat zijn melkzuurbacteriën?
Verscheidene soorten en stammen melkzuurbacteriën worden voor de conservering van levensmiddelen gebruikt, zoals voor melk, witte kool en brood, waardoor dan yoghurt, kefir, karnemelk, zuurkool en zuurdesembrood ontstaan. Melkzuurbacteriën behoren tot de belangrijkste bacteriën van de darm- en vaginaflora.
Waarom wordt melk zuur?
Melk wordt zuur doordat (ongewenste) bacteriën de kans krijgen om er in te groeien (bv. te warm of te lang bewaard, of niet hygienisch bereid of verhandeld). Hierbij wordt de suiker (lactose) in melk omgezet door bv.
Is zure melk zuur?
Dat zijn tekenen dat de melk zuur is geworden en je hem beter niet meer kunt gebruiken. Zure melk is niet per definitie bedorven (je wordt er meestal niet ziek van), maar lekker is anders. De klonten worden overigens veroorzaakt door een bacterie: lactobacillus cereus. Ook niet heel schadelijk.
Welke melkproducten worden gemaakt van melk?
Van melk wordt een groot aantal melkproducten gemaakt. Vaak gaat het om kaas, maar ook karnemelk, yoghurt en boter zijn bekende voorbeelden. Zuivel is een andere naam voor melk en melkproducten. Zuivel is in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.