Inhoudsopgave
Wat doet Cas9?
Cas9 (CRISPR associated protein 9) is een RNA-gestuurde DNA-endonuclease geassocieerd met het CRISPR-immuunsysteem van onder andere de Streptococcus pyogenes en aanverwante bacteriën. Cas9 wordt intensief onderzocht als mogelijke techniek om gericht in te grijpen in het genetisch materiaal van dieren en mensen.
Wat doet het Cas9 eiwit?
Eiwit Cas9 zorgt voor het knippen van DNA op basis van het DNA-strengetje dat eraan is toegevoegd. Onderzoekers zijn erin 2015 in geslaagd om Cas9 zo te bewerken, dat elk gewenst stukje DNA eraan geplakt kan worden. De CRISPR-cas9 techniek maakt het mogelijk om DNA van cellen of organismen zeer gericht te veranderen.
Waar wordt CRISPR-Cas voor gebruikt?
Met CRISPR/Cas kun je op een gewenste plek in het DNA van bacteriën te knippen en of plakken om zo ongewenste mutaties te vervangen of juist een gewenste mutatie te creëren. Later bleek dat dit systeem ook in dieren en planten kan worden ingebracht om een knip op een gewenste plek in het DNA aan te brengen.
Wat is de rol van het Guide RNA?
Dat RNA wordt opgenomen door een enzym dat kortweg Cas (CRISPR-associated proteins) wordt genoemd. Deze enzymen laten zich door het RNA (ook wel guide-RNA genoemd) naar het virus loodsen. Eenmaal daar aangekomen, knipt het enzym het DNA van het virus in stukjes, waardoor het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen.
Wat is de CRISPR CAS techniek?
CRISPR-Cas9 is een techniek die zeer precies (zieke) stukjes DNA uit genetisch materiaal kan knippen en op die manier het DNA kan wijzigen. Dit systeem biedt ongekende mogelijkheden, maar roept ook veel ethische vragen op. Morrelen aan genetisch materiaal, zelfs al gebeurt dit zeer gericht, boezemt altijd angst in.
Waar staat de afkorting CRISPR voor?
Dat veranderde met de ontdekking en ontwikkeling van Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, afgekort CRISPR. CRISPR’s zijn korte segmenten van herhaalde codes in het DNA van bacteriën die oorspronkelijk ontdekt werden in 1987 door Japanse wetenschappers.
Wat is de werking van een enzym?
Bekend is nu wat enzymen zijn, maar wat is de werking van enzymen? Tijdens een chemische reactie verbindt een enzym zich met een substraat (een stof die via deze reactie wordt omgezet met behulp van een enzym) op eigen manier. Na deze reactie keert dit enzym terug naar de oorspronkelijke stand en kan hierdoor dus opnieuw een reactie versnellen.
Wat is de pH-waarde van een enzym?
De activiteit van een enzym wordt ook beïnvloed door de zuurgraad. Bepaalde enzymen, zoals peptase in de maag, werken goed tot zeer goed in een zuur milieu, met een pH < 7. De optimale pH-waarde ligt doorgaans tussen pH 5 en pH 8. Andere enzymen, zoals trypsine in de darmen, werken alleen in een basisch milieu, met pH>7.
Wat is de rol van enzymen in de hersenen?
Enzymen zorgen o.a. voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Daarnaast nemen zij ook de rol van antioxidanten op zich.
Wat is de rol van enzymen?
Enzymen zorgen o.a. voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Daarnaast nemen zij ook de rol van antioxidanten op zich. Ze zetten namelijk schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.