Wat doet aids in je lichaam?

Wat doet aids in je lichaam?

Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Dat kan leiden tot symptomen en klachten. Als die beschermlaag zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids.

Heb je pijn bij aids?

Pijnniveaus HIV infectie en medicatie kan pijn veroorzaken en een brandend gevoel, gevoelloosheid, tintelingen, krampen, spasmes en zwakte. Uw fysiotherapeut kan hands-on technieken (manuele therapie) gebruiken of technologieën zoals elektrische stimulatie om de pijn te helpen verlichten.

Hoe lang duurt het voordat je aids hebt?

Periode tussen hivbesmetting en diagnose aids: varieert van minder dan 1 jaar tot meer dan 15 jaar. De mediane incubatietijd bij volwassenen bedroeg 8 tot 10 jaar. Nu kan door de behandeling met antiretrovirale middelen de progressie naar aids worden voorkomen.

Wat is de verwekker van aids?

Lees ook:   Waarom camoufleert een kameleon?

Hiv wordt vooral overgedragen door onbeschermde seks. Het risico is hoger bij anale dan bij vaginale seks. Het virus zit in sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk. Het virus kan je lichaam binnendringen via de slijmvliezen van je vagina, penis, anus of mond of via een wondje op je huid.

Hiv is een afkorting voor het humaan immunodeficiëntie-virus. Dit virus kan uiteindelijk aids veroorzaken. Het virus tast het afweersysteem van je lichaam aan. In het begin merk je daar weinig van, maar na verloop van tijd heeft je lichaam steeds minder afweer tegen ziektes.

Hoe te leven met aids?

De levensverwachting van mensen met hiv komt steeds meer in de buurt van die van mensen zonder hiv. Als je wordt behandeld en je bent verder gezond, kun je normaal functioneren in de maatschappij. In het begin, als je net weet dat je hiv hebt, zul je moeten wennen aan het idee en alles dat erbij komt kijken.

Lees ook:   Hoe bevalt een mossel?