Wat doen stormvloedkeringen?

Wat doen stormvloedkeringen?

Rijkswaterstaat heeft 6 imposante stormvloedkeringen gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater. Stijgt het water zodanig dat gevaar dreigt, dan sluiten de keringen. Zo krijgt het water geen kans via rivieren of zeearmen verder het land in te stromen.

Hoe heette het plan om Nederland beter tegen water te beschermen?

Met het Deltaprogramma beschermt de overheid Nederland nu en in de toekomst tegen overstromingen. Ook zorgen plannen uit dit programma voor voldoende zoetwater. In het Deltaprogramma wordt onder andere het Nationaal Waterplan uitgewerkt.

Welke waterkeringen zijn er?

We onderscheiden 2 soorten waterkeringen: Primaire waterkeringen die ons land beschermen tegen buitenwater uit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. Regionale waterkeringen, die ons land beschermen tegen binnenwater uit de vele meren, kleine rivieren en kanalen.

Welke keringen zijn gesloten?

De vijf grote stormvloedkeringen in Nederland zijn allemaal dicht vanwege de storm en het hoge water. Dat is nooit eerder voorgekomen, zegt Rijkswaterstaat. De Oosterscheldekering, Ramspolkering, Maeslantkering, Hollandse IJsselkering en Hartelkering zijn vanmiddag gesloten of gaan nu dicht.

Wat gebeurt er als de afsluitdijk doorbreekt?

Dat de Afsluitdijk een hoge stormvloed niet aankan, kan grote gevolgen hebben. Als er een scheur in de dijk ontstaat of een sluis instort, kan het water in het IJsselmeer zo ver stijgen dat de achterliggende dijken doorbreken. Na de benodigde aanpassingen voldoet de Afsluitdijk zeker tot 2050 aan de veiligheidsnorm.

Welke gebieden in Nederland kunnen overstromen?

De overstromingsgevoelige gebieden van Nederland: 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) is gevoelig/kwetsbaar voor overstromingen. Deze cijfers zijn tot stand gekomen in samenwerking tussen PBL en Rijkswaterstaat-Waterdienst.

Wat moet je doen om te beschermen tegen een overstroming?

Zoek de hoogste plek in huis op of ga naar een droge plek in de buurt. Controleer of u weg kunt komen via dakraam of ladder. Denk aan uw persoonlijke medicatie, hygiëne en EHBO-kist. Zorg voor voldoende (houdbaar) eten en (drink)water (vul uw badkuip).