Inhoudsopgave
Wat doen bij verrekte bilspier?
IJs, een ontlastende ring onder de bil bij zitten en lokale behandeling, inclusief soms een injectie, zijn meestal afdoende.
Wat is het verschil tussen verrekken en verstuiken?
Een verstuiking, ook wel ‘verrekking’ of ‘verzwikking’ genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting.
Hoe ziet een verstuikte voet eruit?
Als je een verstuikte enkel hebt, is staan en lopen pijnlijk. Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Als je een paar dagen na je ‘misstap’ weer gewoon op je enkel kunt staan en kunt lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had.
Hoeveel minuten koel je het gekneusde lichaamsdeel ongeveer?
Koel de kneuzing/verstuiking Koel een kneuzing of verstuiking 10 minuten. Koelen kan met water, een coolpack, een zak erwtjes of iets anders wat koud is. Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid.
Waarom worden lichte spierverrekkingen genegeerd?
Lichte spierverrekkingen mogen niet worden genegeerd omdat deze kunnen uitmonden in ernstige spierblessures. Leken spreken van een ‘verstuiking’ als een spier scheurt, wat technisch gezien een verrekking is. Deze blessure komt in drie gradaties voor: mild (gradatie 1), gemiddeld (gradatie 2) of ernstig (gradatie 3).
Wat is een verrekte spier?
De behandeling van een verrekte spier is afhankelijk van de ernst van de blessure. Door de juiste behandeling kan de schade tot een minimum worden beperkt, zodat verdere sportbeoefening zonder problemen mogelijk is. Een geblesseerde spier is harder en moet door een bepaalde therapie weer soepel worden gemaakt.
Wanneer is een spier te sterk uitrekt?
Wanneer een spier te sterk uitrekt, spreken we van een verrekking. Dit noemen we ook wel een spierverrekking. Vaak zien we dit aan de kuitspier, de knie, rug, pols, bovenarm, enkel of de schouder. Het plotseling uitrekken van de spier gebeurt bij een onverwachte beweging, bijvoorbeeld bij een val of wanneer we een situatie verkeerd inschatten.