Wat doen bij ontstoken insectenbeet?

Wat doen bij ontstoken insectenbeet?

Wanneer je gevoelig bent aan insectenbeten of -steken, kan je arts een hydrocortisonecrème voorschrijven. Dit helpt om de pijn en jeuk te verlichten en de zwelling tegen te gaan. Antihistaminica zijn werkzaam tegen allergische reacties, maar werken het best als je ze vooraf inneemt.

Waarom zwelt een muggenbeet op?

Muggenbeten zwellen op omdat je lichaam lijdt aan een zeer milde allergische reactie op het muggenspeeksel. Om het antistollingsmiddel van de mug tegen te gaan, geeft je lichaam histamine af om ertegen te vechten. Het resultaat is dat het gebied rondom de beet ontstoken raakt.

Wat is de complicatie van insectenbeet?

Een belangrijke complicatie van een insectenbeet is een secundaire bacteriële infectie, die te herkennen is aan toegenomen roodheid, zwelling en pusvorming met korstjes. Dit beeld kan lijken op impetigo, oftewel krentenbaard. Ook koorts en algemeen ziektegevoel is daarbij mogelijk.

Welke doek helpt bij insectenbeten?

Insectenbeten kunnen jeuk, pijn en een bult geven. Een koude, natte doek helpt tegen die klachten. Bij zwelling bij een steek van wesp, steekvlieg of bij helpt ijs of een coldpack. Bel direct uw huisarts: bij een steek in de mond, tong of keel. als u overgevoelig bent voor insectenbeten. als u benauwd wordt na de steek.

Hoe behandel je jeuk tegen insectenbeten?

Insectenbeten die sterk jeuken kunnen het beste met een sterk werkende corticosteroïd zalf worden behandeld. Ook lokale antihistaminica (tripelenamine, Azaron ®) en lokale ontstekingsremmers (tacrolimus, pimecrolimus) zijn werkzaam bij insectensteken. De jeuk reageert ook goed op orale antihistaminica, zoals rupatadine.

Welke medicijnen zijn werkzaam bij insectensteken?

Insectenbeten die sterk jeuken kunnen het beste met een sterk werkende corticosteroïd zalf worden behandeld. Ook lokale antihistaminica (tripelenamine, Azaron ®) en lokale ontstekingsremmers (tacrolimus, pimecrolimus) zijn werkzaam bij insectensteken.