Inhoudsopgave
Wat betekent zelfverstaan?
Een kenmerk daarvan is het “professioneel zelfverstaan”, het geheel van opvattingen en representaties van een leraar over zichzelf: “In mijn onderzoek heb ik in dat zelfverstaan van leraren vijf componenten onderscheiden: zelfbeeld, zelfwaardegevoel, taakopvatting, beroepsmotivatie en toekomstperspectief.
Hoe ga je om met diversiteit in de klas?
Zorg ervoor dat leerlingen steeds in verschillende groepjes werken of met verschillende leeractiviteiten bezig zijn. Zo kom je erachter voor welke leerling bepaalde omstandigheden het beste werken. Ga in gesprek met je leerlingen. Leer van de visies, ervaringen en competenties van je leerlingen.
Waarom diversiteit tot de kern van onderwijs behoort?
Als we die diversiteit niet als een opportuniteit voor leren en gelijke kansen zien en slechts één bepaald taalrepertoire als de enige norm voor leren beschouwen, maakt dat de kapitaalwaarde van het ene repertoire hoger in het onderwijs dan het andere.
Wat is professioneel handelen in het onderwijs?
Professioneel handelen vereist dat men goed weet waarom men iets doet en wat men met het onderwijs voor de leerlingen op de eigen school nastreeft. Het gaat immers niet alleen om wat er in een situatie mogelijk is of zou moeten gebeuren, maar ook wat een leraar zelf wenselijk, waardevol of belangrijk vindt.
Wat is een subjectieve Onderwijstheorie?
De subjectieve onderwijstheorie is een persoonlijk geheel van kennis en opvattingen over onderwijzen. Het gaat hierin over vragen als: Hoe moet ik het doen en Waarom zo? Het zelfverstaan als leraar krijgt slechts betekenis in het perspectief van haar handelen en dus van de waardegebonden keuzes die zij maakt.
Hoe kom je dagelijks in aanraking met diversiteit?
Zo kom je ook tegemoet aan de diversiteit onder de leerlingen. Zorg voor voldoende (concreet) materiaal. Zorg voor het nodige manipuleerbaar en schematisch materiaal waarnaar de leerlingen kunnen teruggrijpen wanneer ze iets willen uitleggen aan andere leerlingen of zelf beter willen begrijpen…
Wat is culturele diversiteit in de klas?
Met het leren omgaan met culturele diversiteit wordt meer specifiek bedoeld dat’leerlingen kennis hebben van en kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdsgenoten’. Deze specificatie is sinds 2006 verankerd in de wet op het primair en voortgezet onderwijs.
Waarom is diversiteit belangrijk in de klas?
Onderzoekers hebben aangetoond dat de blootstelling van leerlingen aan andere leerlingen die anders zijn dan zijzelf, en de nieuwe ideeën en uitdagingen die deze blootstelling met zich meebrengt, leidt tot betere cognitieve vaardigheden, waaronder kritisch denken en probleemoplossend vermogen.
Waarom is diversiteit in de klas belangrijk?
Diversiteit en inclusie in klaslokalen ontwikkelen beter denken en meer creativiteit bij zowel kansarme als bevoorrechte leerlingen. Zij komen naar voren als betere, meer volwassen burgers, klaar om hun kennis te verbreden en de problemen van de wereld aan te pakken.
Wat verstaan we onder een professionele beroepshouding?
Samenvatting. Professioneel handelen is vakkundig handelen. Je hebt voldoende kennis en vaardigheden en een juiste beroepshouding. In dit hoofdstuk beschrijven we eerst wat vakkundig handelen inhoudt en wat je moet doen om je kennis en vaardigheden op peil te houden.
Welke vaardigheden heeft een leerkracht nodig?
Als het gaat om klassenmanagent zijn de volgende leerkrachtvaardigheden onmisbaar:
- De leerkracht is duidelijk.
- De leerkracht is consequent. Een leerkracht moet alert zijn en in staat om direct in te grijpen bij ordeverstoringen. Hij pakt wangedrag snel en vastberaden aan.
- De leerkracht reageert evenwichtig.
Wat is beroepshouding in het onderwijs?
In het onderwijs is professioneel werken teamwerk. Om zijn beroep goed te kunnen uitoefenen moet de leraar kunnen organiseren, plannen, samenwerken en prioriteiten stellen. Net zoals andere professionals binnen en buiten het onderwijs is de leraar verantwoordelijk voor de manier waarop hij werkt2.
Wat maakt onderwijs goed?
Onderwijs werkt pas echt als kinderen het leuk vinden om uitgedaagd te worden, als ze durven aan te geven wat ze niet begrijpen, als ze iets willen leren, als ze fouten durven te maken. Daarvoor is enorm veel vertrouwen nodig. Veel leerlingen durven niet hardop te denken.