Wat betekent vlaggen op een lijkwagen?

Wat betekent vlaggen op een lijkwagen?

Rouwstoet vlaggen worden bij een uitvaartstoet gebruikt om aan te geven dat er speciale voorrangsregels gelden. Hierdoor krijgt men een respectvolle ononderbroken begrafenisstoet. Als een stoet herkenbaar is aan de rouwstoet vlaggen op de auto moeten andere weggebruikers dit respecteren.

Hoe kun je zien of er iemand in een lijkwagen ligt?

De auto heeft aan de voorkant aan weerszijden een vlaggetje. Aan de hand van de vlaggetjes kun je te weten komen of er wel of geen overledene aan boord is.

Heeft begrafenisstoet voorrang?

Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten dus voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet. Dat moet ook wanneer de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig in de rouwstoet (doorgaans de rouwauto) gelden de normale voorrangsregels, deze mag dus niet zomaar voorrang nemen.

Hoe werkt een lijkwagen?

Een lijkwagen (of rouwauto) is een voertuig voor het transport van overledenen. Ze vervangen paardenlijkwagens, die vroeger gebruikelijk waren. Het voertuig lijkt op een normale personenwagen, maar is een stuk langer. Er is geen achterbank en daardoor kan er achter in de auto een doodskist worden geplaatst.

Hoe herken je motorvoertuigen die deel uitmaken van een uitvaartstoet?

Een rouwstoet is herkenbaar aan de vlaggetjes die links en rechts aan de voorzijde van de auto’s zijn bevestigd. Deze vlaggen mogen alleen gebruikt worden om de overledene vanaf de sterflocatie naar de opbaarlocatie of naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen.

Wie mag een uitvaartstoet doorsnijden?

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens is geregeld dat o.a. een uitvaartstoet niet doorsneden mag worden door overige weggebruikers. Door de regeling moeten weggebruikers op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat.